zaterdag 7 januari 2023

Italiaanse gehaktballetjes in groente tomatensaus

 

Italiaanse gebakken gehaktballetjes in groente tomatensaus

Een echte maaltijd voor de zaterdag 'feel good food"ook wel genoemd.
Je kunt het eten met stokbrood, frietjes, wij eten het ouderwets met pasta.
Gezond door de groente , er zit een hele aubergine in en courgette.
En "feel good" is het met die mozzarella die je in lange slierten trekt ..heerlijk!!
Ik begin met het gehakt.

Nodig voor de gehaktballetjes;

200 gram rundergehakt
halve theelepel sambal (ik houd van pit)
halve theelepel gerookte paprikapoeder
theelepel gedroogde Italiaanse kruiden  (Verstegen zonder zout)
halve theelepel gedroogde oregano
zwarte peper naar smaak
1 ei 
2 lepels paneermeel


Voor de saus;

1 geroosterde aubergine 
1 kleine courgette
1 ui
2 tenen knoflook
Spaanse peper
klein blikje tomatenpuree (Delmonte)
1 blik tomaten pulp of gezeefde tomaten.
Verse basilicum
verse oregano; anders  gedroogd
peper
gerookte paprikapoeder
Om het een boost te geven is niet noodzakelijk , wij vinden het lekker een half glas rode wijn.
lepel citroensap
mozzarellabol,  
geraspte mozzarella
olijfolie


Doe alles ingrediĆ«nten bij het gehakt  in een kom, meng het goed door elkaar en draai kleine gehaktballen.

Ondertussen aubergine met olijfolie invetten met een paar druppels olijfolie in je handen.
Ik rooster hem 15 minuten  in de airfryer 180 graden, (vel moet makkelijk los laten).
Anders in de voorverwarmde oven 20 minuten 180 graden).
Af laten koelen en het paarse velletje er af trekken.


Olijfolie in de koekenpan  en de balletjes mooi bruin bakken ,Zijn ze klaar doe het in een ingevette ovenschaal
Ondertussen oven voorverwarmen op 200 graden.
Alle groente snijden,

Begin met het bakken in olijfolie van ui knoflook en pepertje ,als ui zacht is de rest van de groente erbij. 
Roer het goed om en bak het nog een minuut of 5.
Tomatenpuree en de tomatenpulp erbij .
Goed door de groente roeren ,de wijn en de kruiden kunnen erbij.
Vergeet die  lepel citroensap niet..Je leest vaak lepeltje suiker...ik heb ondertussen geleerd dat een lepel citroensap ook een goede boost geeft voor de smaak, nog gezonder ook.
Laat  het even goed doorkoken, saus moet dik en lobbig zijn.
Saus kan nu over de balletjes 
Pluk de mozzarella en verdeel over de tomatensaus, zijn er gaatjes over wat geraspte mozzarella erover.
Schaal kan nu voor 15 minuten de oven in.
Ondertussen kun je de pasta koken.

Let op de saus is loeiheet laat even afkoelen voor het eten.
Eet smakelijk.



Het is januari met lenteweer en mijn oregano en Italiaanse basilicum is weer volop aan het groeien




















Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.