maandag 12 december 2022

Giouvetsi


                      Giouvetsi


Giouvetsi een Grieks gerecht ; gemaakt van rund kalf, schapenvlees of gehakt met orzo.( Of als je het kunt krijgen Kritharaki)
Ik maak het vandaag van riblappen.
Er gaat groente bij het word een heerlijke stoofschotel.

Wat hebben we nodig;

6 ons riblappen

2 uien

2 winterwortelen

2 stengels  bleekselderij

2 tenen knoflook

halve liter rode wijn

1 lepel tomatenpuree

2 laurierblaadjes

1 kaneelstokje

paprikapoeder of gerookte paprikapoeder

zwarte peper

chilivlokken naar smaak.

Parmezaanse kaas

olijfolie



Vlees in dobbelstenen snijden bestrooien met peper en paprikapoeder en bruin bakken in olijfolie.

Vlees uit de pan

Olijfolie in de pan eerst de uien bakken tot ze zacht zijn de rest van de groente erbij even omscheppen en laten bakken.

tomatenpuree erbij en de rode wijn laat even doorkoken 

Vlees terug in de pan , de rest van de kruiden en specerijen erbij

Alles moet onder staan anders wat bouillon erbij of kokend water met een zoutarme vleesbouillontablet erbij

Laat het zo`n 2en half uur pruttelen .Tot het vlees zacht en gaar is

Tot zover kun je het een dag van tevoren maken.


Orzo of Kritharaki bakken in de koekenpan tot het bruin is ,zo blijft de zetmeel

 ingesloten.Het word dan niet zo papperig.

Oven voorverwarmen op 180 graden.

Orzo bij het rundvlees mengen goed doorscheppen , eventueel nog water erbij 

Zie het als 1 kopje orzo met 3 kopjes water.

Schaal kan in de oven ongeveer 20 minuten.

Kijk halverwege of het niet te droog komt te staan anders nog wat vocht erbij 

Nu kan het uit de oven als de Orzo gaar is ..

Schaaf wat Parmezaanse kaas erover

Lekker eten met een Griekse salade







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.