dinsdag 7 februari 2023

Limburgs zoervleisj

                      Limburgs zoervleisj

 

Limburgs Zoervleisj op de orginele manier, of op zijn Hollands ;Limburgs zuurvlees.

Dit blijft een favoriet gerecht ook bij ons in huis.

We wonen niet voor niks in Limburg.

Ik maak het voor 2 dagen èèn keer zeer traditioneel met dikke patat en mayonaise.

En ik had de lekkerste mayonaise die ik zelf heb gemaakt.

Mayonaise zelf gemaakt

De dag erop met knolselderijpuree.

Het is heerlijk vlees met azijn, peperkoek, en appelstroop de Limburgse van Canisius.

Neem er de tijd voor je bent er even zoet mee;

dag 1 in de marinade.

dag 2 braden tot heerlijk zoervleisj.

dag 3 eten en dan mag het Limburgs zoervleisj heten.

Bij de welbekende tv koks of instakokkies zul je niet lezen dat het een dag in de marinade moet staan of word peperkoek vervangen door speculaaskruiden .Het heeft er allemaal niks mee te maken dat je lekker zoervleesj maakt.

Ik schrijf het hier op..maar speel een beetje met de appelstroop en peperkoek.

Peperkoek is voor de smaak en de binding.

Neem rundvlees met een randje vet ,sucadelappen of riblappen.

Azijn met dezelfde hoeveelheid water vermengd dat de uien en vlees goed onder staan.

Wat hebben we nodig;

750 gram rib of sucadelappen
500 gram uien
4 laurierbladeren 
10 kruidnagels 
8 peperkorrels
Ligt aan de grootte van je schaal maar half azijn en water bij elkaar dan moet alles onder staan.
2 grote lepels appelstroop
stuk van 5 a 6 cm peperkoek
zwarte peper
1 zoutarme runderbouillontablet
50 gram boter of bakboter


Vlees in stukken van 3 bij 3 cm snijden 
uien grof snijden
Alles in een schaal met laurier ,kruidnagels en peperkorrels
daar azijn met water over tot alles onder staat en zet weg voor een dag in de koeling.

Boter in de pan uien even in de zeef en uitdrukken met keukenpapier en die op hoog vuur even aanbakken tot uien zacht en bruin zijn.
Even op een bord aan de kant leggen eventueel boter toevoegen en vlees in kleine porties bruin bakken,marinade bewaren.
Uien kunnen  er weer bij.
Marinade erbij tot alles net onder staat  de appelstroop erbij zwarte peper en bouillontablet laat het even doorkoken deksel op de pan  en na een uurtje de in blokjes gesneden peperkoek erbij..even doorkoken en even proeven of er nog wat toegevoegd moe worden hetzij peper , is het te zuur nog wat peperkoek of appelstroop er bij.
Laat het nog anderhalf uur zachtjes koken

Nu ligt het eraan of je stukken vlees wil proeven of alleen draadjes wil hebben 
Wij willen nog het vlees kunnen herkennen dus ik kook het niet verder.
Wil je draadjes vlees dan nog anderhalf uur zachtjes door laten koken ,
let erop of het niet te droog staat anders wat vocht toevoegen.

Is het zoervleesj klaar dan af laten koelen ,is het afgekoeld in de koelkast.  
De dag erop warm je het op en ga je ervan genieten.
Alles is goed ingetrokken.
Lekker met frietjes of puree, mayonaise erbij en groente of appelmoes en het Limburgs Zoervleisj
Eet smakelijk😋

 








Ook lekker met knolselderijpuree.

knolselderijpuree



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.