dinsdag 24 januari 2023

Gevulde rosbief



                                Gevulde rosbief


Rosbief weet je zeker van dat er geen zout aan is toegevoegd .

Ik ga ze vullen ;

Ik heb een half ons rosbief

Een paar vul ik met cottage cheese en tuinkers en bestrooien met pul biber.

Met paprika en knoflookmayonaise en tuinkers..niet te dik de mayo  en pul biber.

En met een hard gekookt ei en wat groen kruiden en pul biber
paar tomaatjes  erbij.

Simpel lekker en ook vullend





maandag 23 januari 2023

Gevulde omelet


                               Gevulde omelet

Ik heb zin in een warme lunch, buiten koud dan heb ik niet zo`n zin in sla of salade
Toch lekker gevuld met groente ..Ik maak eigenlijk weer veel teveel groente.
Wil je het echt oprollen en de dag erop meenemen dan wat minder groente nemen.
Ik ben gek op ei , daar kun je me voor wakker maken.
Dit even vlug maken is geen straf.
Neem er wat hüttenkäse bij of cottage cheese. (het is hetzelfde, een jonge kaas  hoog eiwitgehalte en heel weinig zout) 
Het is kwarkachtig met wat korrelige structuur.

Nodig voor 1 omelet

2 eieren
1 lepel room of melk
reepjes paprika
champignons of beukenzwammen ;in plakjes beukenzwammen heel.
peterselie
lente ui
paprikapoeder
peper
olijfolie

1 flinke lepel Cottage cheese
1 lepel citroensap
chilivlokken



Doe als eerste de chilivlokken en citroensap bij de Cottage cheese

Groente wassen en in reepjes snijden
 Beetje olijfolie in de pan en de groente even bakken , champignons wat later toevoegen.
Peper erop en paprikapoeder.
Op het laatst gesneden lente ui.
Groente gaar even op een bord en apart zetten.

Eieren klutsen met wat room of melk.
Peterselie snijden.
Olijfolie in de koekenpan en de eieren bakken.
Peterselie erover strooien en peper.

Als het ei gestold is een keer omdraaien.

De omelet op een groot bord neerleggen
in het midden de gekruide cottage cheese uitsmeren .
De groente erop  en dichtvouwen.

Eet smakelijk😋









zaterdag 21 januari 2023

Bloemkool Shoarma

 

                         Bloemkool-shoarma


Hoe kom ik erop?? Ik wilde shoarma maken en mezelf trakteren op frietjes uit de airfryer.
Ik ben afgevallen en dan mag je je zelf best trakteren op iets waar je zin in heb.
Er lag ook nog een stuk bloemkool mij aan te kijken van ; ik moet nu echt op.
Oke dan kruid ik de bloemkool hetzelfde als de kipshoarma.
Ik heb nog tahinsaus over ..dat lijkt me wel lekkerder als knoflooksaus.
Knoflooksaus en mayonaise is zelfgemaakt


Wat heb je nodig  voor bloemkoolshoarma

250 gram bloemkoolroosjes (voorgekookt)

shoarmakruiden;
1 theelepel knoflookpoeder
1  theelepel  komijnpoeder
1  theelepel paprikapoeder'
1  theelepel   kurkuma
1 theelepel korianderpoeder
1  theelepel  gemberpoeder
1/2  theelepel zwarte peper
1/2  theelepel venkelzaad
snuf kruidnagelpoeder
naar smaak cayennepeper
1 eetlepel citroensap
2 lepels olijfolie

Meng alles bij elkaar in een schaal en doe de bloemkool erbij en schep het goed door deze marine.
Laat het 1 uur marineren
Deze marinade kun je natuurlijk ook gebruiken voor je vlees om shoarma te maken.

Oven voorverwarmen 200 graden en zet de oven op grilstand.
Plaats de ovenschaal bloemkool hoog in de oven. 
En de bloemkool word geroosterd.
Let op dat het niet verbrand..

Lekker met tahinsaus.
Voor het vlees heb ik knoflooksaus .
Omdat ik niet gewend ben om veel te eten of weinig koolhydraten te gebuiken heb ik maar de helft van de patatjes opgegeten.
Het was wel ontzettend lekker.




 







vrijdag 20 januari 2023

Geroosterde courgette met tahinsaus

 


        Geroosterde courgette met pittige tahinsaus


Courgette een makkelijke groente, van zichzelf heeft het niet veel smaak met kruiden en olijfolie een sausje erbij is het een heerlijke groente,
Het is een veelzijdige groente  bakken wokken grillen en  vullen, gebruiken als pasta of in een koolhydraatarme lasagne i.p.v. pasta.
Heel veel waar je het voor kunt gebruiken.
Courgette zitten veel vezels in en weinig koolhydraten, veel B vitamines en Vit.C.
Mijn courgette gaat de oven in .
En ik maak er een lekker tahinsausje bij ,pittig dit keer.

Wat heb je nodig voor 2 personen

2 kleine courgettes
2 lepels olijfolie
zwarte peper
knoflookpoeder
Provincaalse kruiden


Tahinsaus

2 lepels tahin
1 lepel Griekse yoghurt
1 lepel citroensap 
zwarte peper
1 theelepel harissa ;wil je pittiger , doe er nog wat bij.
2 lepels water
halve theelepel gedroogde munt of verse munt
gedroogde peterselie

Opotioneel een klein handje granaatappelpitjes

Bakpapier 


Oven voorverwarmen op 200 graden.
10 minuten gaat de courgette in de hete oven en daarna 10 minuten op grilstand .
Heb je geen grilstand laat de courgette nog 5 a 10 minuten in de hete oven ...let wel op dat het niet te gaar word .

Was de courgette en  snijd de uiteinden eraf .
2 zijkanten dun eraf snijden 
Snijd plakken van ongeveer  1 cm dik in de lengte
Leg ze op de bakplaat waar bakpapier op ligt. 
Doe in een kommetje de olijfolie met de kruiden  en smeer de courgetteplakken er mee in.


Bakplaat vrij hoog in de oven op 200 graden  10minuten.
Daarna oven op grillen zetten ook een minuut of tien.

Ovenplaat kan uit de oven .

Als de ovenplaat in de oven staat kun je het Tahinsausje maken.
Alles bij elkaar in een kommetje..je kunt er altijd een lepel water extra bij doen als de saus nog te dik is.


Neem een bord en leg er een lepel saus op en met een lepel uitstrijken op je bord
Leg daar bovenop de hete courgetteplakken 
paar granaatappelpitjes erop.
En je kunt lekker eten ..
Ik at er een stukje gebakken zalm bij.

Eet smakelijk  . Enjoy😋







Tahinsaus

 

                                      Tahinsaus

Tahinsaus  komt  uit het midden oosten.
Humus kan niet zonder tahin en ook lekker bij Shoarma.
Ook bij veel groentes smaakt een tahinsaus heerlijk.
Het word gemaakt van sesamzaadjes  ,het is dus heel gezond.
Geen cholesterol en geen zout. 
Wel veel magnesium en het is zeer voedzaam.
Heb je last van je gewrichten dan is dit goedje ook heel goed voor je.

Wat heb je nodig

3 lepels tahin
1 a 2 lepels water
1lepel citroensap
2 tenen knoflook
zwarte peper
2 lepels Griekse yoghurt

Klop alles door elkaar, is de saus te dik kan er altijd nog een lepel water bij.

Je kunt deze saus aanvullen 
met verse kruiden bv munt of peterselie.

Wil je een pittige tahinsaus neem dan een lepeltje harissa en roer dat er door.

Een dikke saus ,begin zonder water toe te voegen..Het kan er altijd nog bij.





 


donderdag 19 januari 2023

Paddenstoelen met ui , knoflook en citroenricotta

Paddestoelenmet ui knoflook en citroenricotta


 Pannetje herfst kun je het ook noemen 2 soorten paddenstoelen veel ui veel knoflook en ik doe er nog een klein glaasje anijsdrank bij (Pernod of Ouzo)

Geeft het pit en ruikt lekker..Maar ik laat iedereen vrij om alcohol te gebruiken of niet.Alcohol verdampt en de smaak en reuk blijft.

Van Ottolenghi heb ik wel geleerd wat je met kruiden en kaasjes kunt doen..

Die ricotta met citroen heb ik eerder gemaakt en dat is lekker bij een gerecht..

Ik voeg wel meer toe als dat hij doet.Ricottta is zacht van smaak bevat bijna geen zout en weinig vet

Ik maak er spercieboontjes bij..

Runderbraadworstjes bak ik in de airfryer , net zo makkelijk en geen vet nodig.

Ik schrijf het erbij ,je hoeft er niks bij te nemen of je neemt een ander eiwitproduct

Ik kan gelijk mijn nieuwe hapjespan uitproberen.

Het is een licht verteerbare maaltijd ..Maar toch heel gezond.


Nodig voor 2 personen

200 gram witte of kastanje paddenstoelen
150 gram paddenstoelen naar keus ,ik gebruikte beukenzwam
3 uien
6 teentjes knoflook
thym gedroogd of vers
groentebouillontablet
200ml bouillon
zwarte peper naar smaak
handje peterselie
handje muntblaadjes 
Pul biber
borrelglas Pernod of andere anijsdrank.
30 gram roomboter
scheut olijfolie



100gram Ricotta
zest van 1 citoenschil
1 lepel citroensap
peper
Dit kun je ruim van te voren maken.


Uien en knoflook schoonmaken en ui grof snijden knoflook fijn
Olijfolie met roomboter in de pan en laat smelten
Is  het uit gebruist uien en knoflook in de pan en heel  zacht laten bakken.

Champignons in plakken snijden  en de beukenpaddestoelen heel laten 
De champignons kunnen er bij en laat ze even mee bakken.

Groentebouillon erbij (kokend water met halve groente bouillontablet erbij.)
Laat het op hoog vuur inkoken.
Peper en thym erbij.
Is het bijna ingekookt de Pernod erbij en de Pul Biber (chilivlokken)
Op het laatst de peterselie erbij.

Ik heb ondertussen boontjes gekookt en doe het in de pan van de paddenstoelen
Je kunt er ook een andere groente bijnemen ..alles smaakt bij paddenstoelen.
Ik heb alles klaar en gaan lekker eten
Eet smakelijk en enjoy









woensdag 18 januari 2023

Peulvruchtensalade met Italiaanse dressing.


    Peulvruchtensalade met Italiaanse dressing


Peulvruchten zijn lekker warm maar ook koud heel lekker.
Je kunt er een  salade van maken met verse groente en een lekkere dressing.

In peulvruchten zitten langzame koolhydraten , ze geven geen hoge pieken in de 
bloedsuikerspiegel.
Veel vezels.
In peulvruchten zit pectine ,wat weer goed is voor je cholesterolgehalte , het slechte LDL  cholesterol verlaag je ermee  (`t slechte cholesterol).
En veel eiwitten goede vervanger van vlees.
En nog meer goede stofjes zitten er in.
Ook al eet je KHB  probeer wel 1 a 2 keer in de week  peulvruchten te eten .
Kijk ook eens in de Turkse supermarkten , je komt hele andere peulvruchten tegen.
Ik heb ook een hele grote boon, naam weet ik niet stond alleen in buitenlandse tekens op het blik.
Maar erg lekker
Link Italiaanse dressing ;



Nodig voor deze salade voor 2 a 3 personen;

1 blik kikkererwten
1 blik bonen (witte ,zwarte ,ogenbonen enz )
kwart komkommer
halve rode ui
1 rode puntpaprika
handje snoeptomaatjes of 2 grote tomaten
paar lepels granaatappelpitjes
paar takjes munt
peterselie.


Kikkererwten en bonen  in vergiet en goed spoelen met koud water, verlies van zetmeel en teveel zout.
ui snipperen.
puntpaprika de zaden eruit en in blokjes snijden.
tomaten in stukjes snijden.
komkommer zaden eruit en en blokjes snijden.
Van een kwart granaatappel de pitjes eruit halen .
Doe alles bij elkaar.

Dressing erover en meng het goed met alles.

Peterselie snijden en de munt fijn snijden, strooi over de salade.
Het is meer als genoeg  ,ik had nog over .
Eet smakelijk .enjoy😋













Italiaanse dressing

 

                              Italiaanse dressing


Een kruidige dressing die heerlijk is over salades vooral bonensalades verrijk je ermee.

Wat heb je nodig ;


6 lepels olijfolie
2 lepels balsamicoazijn
1 lepel citroensap
1 eetlepel gedroogde peterselie
halve eetlepel gedroogde basilicum
halve eetlepel gedroogde oregano
theelepel knoflookpoeder
zwarte peper

Alles bij elkaar , goed doorroeren en hij is gebruiksklaar.






dinsdag 17 januari 2023

Mayonaise zelf gemaakt


                         Mayonaise zelfgemaakt


Mayonaise zelf maken is een fluitje van een cent ,zeker als je een staafmixer heb
Elke keer als ik het gemaakt heb denk ik ,waarom maak ik het niet vaker zelf??
Zo vlug klaar veel lekkerder , zeker weten dat er geen zout en suiker in zit.

Want dat is de reden dat ik hem zelf maak, 
Ik moest een andere mayo kopen "mijn Zaanse"was op en duurde een paar dagen tot er  nieuwe kwam.
En dan neem je een ander merk, niet te eten zo zoet, bah vies. 
Ik wilde een knoflooksaus maken maar die wil ik niet zoet hebben ...dan moet je zelf maken.

Wat heb je er voor nodig;

200 ml zonnebloemolie
1 kleine lepel zoutarme mosterd 
1 ei
1 lepel citroensap of azijn

Alles in de mengbeker,staafmixer erdoor en in luttele seconden heb je mayonaise.
Ik vulde een potje die ik af kan sluiten en zet het in de koelkast dan kun je het zonder probleem 2 weken bewaren.

En van de rest maakte ik een knoflooksaus.


Knoflooksaus;

Zelfgemaakte mayonaise
4 tenen knoflook  door de knoflookpers
extra citroensap
zwarte peper
en een kleine lepel dille

Alles bij elkaar mengen.
Lekker bij vis en vlees.





maandag 16 januari 2023

Aubergine-gehaktschotel


                     Aubergine gehaktschotel


Dit is ook weer zo`n gerecht die ik zonder na te denken maak.
Zeker al zo`n kleine 30 jaar staat dat wel 1 keer in de 2 weken op tafel omdat we het allebei superlekker vinden.
In de jaren 90 was Montignac heel populair ,je had het Montignacdieet .

Ik was nog superslank had geen dieet nodig, maar hij had wel bijzondere recepten.
Dit aubeginerecept wat ik in de loop van de jaren voor mezelf wat heb aangepast kwam uit zijn boek.
En zo waren er nog wat recepten die ik nog altijd maak. 
Toen had ik al dat ik meer met groente wilde werken buiten de Hollandse hap.

Aubergine is een fijne groente waar je alle kanten mee op kunt

Het recept van vandaag .

Voor 2 personen heb je nodig;

2 kleine aubergines
250 gram rundergehakt
2 dikke uien
4 knoflooktenen
1 Spaanse peper
peterselie
1  a 2 tomaten
1 bol mozzarella
geraspte mozzarella
zwarte peper
paprikapoeder
gerookte paprikapoeder
theelepel komijnpoeder
ruim olijfolie.


Oven voorverwarmen op 180 graden
Schil de aubergine als een zebra, onderkant er af snijden steeltje laten zitten.
Snijd vanaf  het steeltje plakken , als een waaier 
Olijfolie in een koekenpan en bak de  aubergines een minuut of 5 , je kunt daarna de waaiers iets verder spreiden
Doe in de ovenschaal wat olijfolie en op de aubergines en zet ze in de oven.
Laat ze daar verder bakken tot het gehakt ui mengsel klaar is.
Strooi er zwarte peper op.

Uien knoflook en Spaanse peper fijn snijden ik doe het met de hakselaar van de staafmixer..
Olijfolie in de pan  en het gehakt rul bakken met de droge kruiden.
Is het gehakt bruin het uienmengsel erbij en een minuut of 5 mee laten bakken en goed omscheppen
Het gaat heerlijk ruiken.
Peterselie erbij en vuur uitzetten.


Aubergine kan uit de oven we gaan het gehaktmengsel een beetje tussen de waaiers van de aubergine verdelen en de rest leggen we er boven op.
Strooi er wat geraspte kaas op en leg de plakken tomaat er op.
Daar bovenop  scheur je de mozzarella en  verdeel over de schotel.
Sprenkel er wat olijfolie over .
Schaal gaat voor een uur de oven in.

Na een half uur de oven op 150 graden zetten.





De aubergine schotel is klaar en kan lekker gegeten gaan worden.

De aubegine is zacht en lekker van smaak en ja wat dacht je van het geheel.

Het is echt comforfood

Voor degene die er wat bij willen hebben neem er lekker brood bij  .Mijn man vind dat ook het lekkerst en dan de schaal uitlepelen met brood.
Nog een komkommersalade erbij .
Eet smakelijk en enjoy😍.