zondag 8 januari 2023

Appel spijsgebak


 Dit is zo lekker bij de koffie..het heeft even geduurd maar nu ben ik erachter

Al jaren als ik in Frankrijk ben koop ik een amandel croissant, die zijn super lekker.

En vroeg me altijd af wat zit er in..het smaakte naar spijs maar was het niet

Vandaag maar eens op onderzoek uitgeweest en gevonden ..Zo simpel eigenlijk, makkelijker dan zelf spijs te maken.

Ik heb ook nog alles in huis.Ik ga aan de slag ..Dit wil ik uitproberen

Ik noem het maar even Frans spijs  gemaakt van amandelmeel.

Iedereen kan het maken.


Ik heb nog een beetje spijs over vlug een foto van gemaakt , want heb je eenmaal vieze handen ,pak je niet vlug de camera


Wat hebben we nodig

Eerst het Franse spijs maken;

50 gram roomboter (kamertemperatuur0
50 gram kristalsuiker
50 gram amandelmeel
1 afgestreken eetlepel bloem
1 ei

Meng suiker met de roomboter tot egale massa
het ei erbij en kneed verder
zeef amandelmeel met bloem erdoor en kneed het tot een amandelcrème
Zet de schaal voor een half uur in de koelkast

We gaan verder om er wat lekkers van te maken;

4 plakjes bladerdeeg
1 appel
geschaafde amandelen
1 ei
kaneel
schepje suiker
1 lepel abrikozenjam

Oven voorverwarmen op 200 graden
4 plakjes bladerdeeg uit de diepvries pakken en laten ontdooien.
bakpapier op de bakplaat leggen  hier kan gelijk  het bladerdeeg op.
1 appel schillen klokhuis eruit en in plakken snijden.
Neem je Franse spijs en leg een smeer een dikke laag in het midden van de plakken bladerdeeg .Laat de randen een halve cm vrij .
Klop je ei en de randen van het bladerdeeg smeer je ruim in met ei.
Bovenop het spijs de plakken appel  strooi wat kaneel en suiker over de appel
De bakplaat gaat voor 20 minuten de oven in op 200 graden

Het ruikt heerlijk.
Lepel jam in een pannetje even verwarmen.

Ovenplaat uit de oven  smeer de gebakjes in met de jam en strooi de amandelen erover.

Nu koffie zetten en smullen maar...
En ja dit spijs smaakt als de Franse amandel croissantjes..Ik ga dit vaker maken. want het is echt lekker.
Enjoy




 

Je ziet het spijs goed liggen.





Puree van knolselderij

 

                      Puree van knolselderij


Dit is het eenvoudigste recept van knolselderij puree..maar simpel hoeft niet minder lekker te zijn.
Het smaakt overal bij ,ook bij een lekker stoofpot.
En daar aten wij het bij vandaag.

Wat hebben we nodig

1 knolselderij
melk 
roomboter
peper
persillade ( als je het in huis heb..ik neem altijd een voorraadje mee uit Frankrijk
Geeft veel smaak aan gerechten.

Knolselderij schoonmaken
Onderkant en bovenkant eraf en goed schillen .
Snijd hem daarna in blokken en kook in ruim water tot het gaar is.
Stampen met de pureestamper met roomboter en een scheutje melk.
peper en persillade erbij.
Simpel maar lekker.

Eet smakelijk.











Italiaanse wildragout

 

                       Italiaanse wildragout

Wildragout is meestal een mengeling tussen wildzwijn ,ree en haas.
Je kunt dit gerecht ook maken van alleen everzwijn .
Maar ik heb een gemengd pakket gekocht en ga er een Italiaanse ragout van maken
Krachtig mager vlees is het.
Ik eet het dit keer niet met pasta maar met knolselderijpuree.

Wat hebben we nodig;

1 pond poeletvan gemengd wild vlees
1 grote ui
3 stengels bleekselderij
1 dikke winterwortel
1 grote teen knoflook
handje cherrytomaten
klein blikje tomatenpuree
1 glas rode wijn
klein glas port (niet noodzakelijk , wel lekker)
1 lepel gedroogde oregano
verse oregano en basilicum.
zwarte peper
paprikapoeder
laurierblad
half glas bouillon
50ml olijfolie
30gram roomboter
1 lepel bloem

Pan die in de oven kan met deksel, of alufolie
Geen oven zachtjes op vuur laten sudderen


Oven voorverwarmen op 160 graden.
Roomboter met olijfolie in de pan laten smelten.
Vlees kruiden met veel zwarte peper en paprikapoeder,  strooi de bloem erover
En bak het  vlees aan alle kanten bruin.
Vlees uit de pan  en zet aan de kant.
ui met knoflook in botermengsel aanbakken..
Alle groente kan erbij met de gedroogde oregano.
Tomatenpuree erbij en goed omscheppen.
wijn en port erbij.
Laat het aan de kook komen ook de  bouillon ,anders heet water met een halve zoutarme  groentebouillontablet erbij.
Laurierblad erbij en nog wat zwarte peper.
Vlees toevoegen 
Als alles pruttelt  deksel op de pan en zet hem voor ongeveer anderhalf uur in de oven.
Na anderhalf uur pan eruit.
Deksel eraf en nakijken of er genoeg vocht inzit anders wat vocht erbij bouillon of wijn.
Ook even het vlees controleren of het gaar is.
En plaats hem nog een half uur terug zonder deksel.

Voor het serveren de verse basilicum en oregano erover strooien en dan lekker eten.
Succes en enjoy.






En zo komt hij dan uit de oven, krijg je toch spontaan trek in. Alle smaken zijn ingetrokken...Verse kruiden komen uit eigen tuin. Ik heb Italiaanse baslicum  de blaadjes zijn kleiner.






Italiaans gegratineerde venkel

 

                Italiaans gegratineerde venkel


Als je een lekker Italiaans stoofpotje heb gemaakt hoort er natuurlijk een groente bij die ook Italiaanse roots heeft.
Venkel ,lekker anijsachtig van smaak die in de oven zacht word.
Ik ben een liefhebber. Dit is echt een simpel gerecht.


Wat heb je nodig;

1 grote venkel of 2 kleinere
30 gram roomboter
100ml kookroom
geraspte mozzarella
zwarte peper.

ovenschaal



Oven voorverwarmen op 200 graden
Venkel schoonmaken; snijd de groene staken eraf .
Snijd hem daarna doormidden en haal de harde kern van onderen eruit.
Snijd hem daarna in dunne plakken.
Schik de plakken op de bodem van de ovenschaal.
schud kook room erover.
Snijd de roomboter in klontjes  en verdeel over de venkel.
Zwarte peper erover.
Mozzarellakaas erover strooien de schaal kan voor een half uur de oven in.
En dan lekker eten , want het is heerlijk
Enjoy!!














zaterdag 7 januari 2023

Italiaanse gehaktballetjes in groente tomatensaus

 

Italiaanse gebakken gehaktballetjes in groente tomatensaus

Een echte maaltijd voor de zaterdag 'feel good food"ook wel genoemd.
Je kunt het eten met stokbrood, frietjes, wij eten het ouderwets met pasta.
Gezond door de groente , er zit een hele aubergine in en courgette.
En "feel good" is het met die mozzarella die je in lange slierten trekt ..heerlijk!!
Ik begin met het gehakt.

Nodig voor de gehaktballetjes;

200 gram rundergehakt
halve theelepel sambal (ik houd van pit)
halve theelepel gerookte paprikapoeder
theelepel gedroogde Italiaanse kruiden  (Verstegen zonder zout)
halve theelepel gedroogde oregano
zwarte peper naar smaak
1 ei 
2 lepels paneermeel


Voor de saus;

1 geroosterde aubergine 
1 kleine courgette
1 ui
2 tenen knoflook
Spaanse peper
klein blikje tomatenpuree (Delmonte)
1 blik tomaten pulp of gezeefde tomaten.
Verse basilicum
verse oregano; anders  gedroogd
peper
gerookte paprikapoeder
Om het een boost te geven is niet noodzakelijk , wij vinden het lekker een half glas rode wijn.
lepel citroensap
mozzarellabol,  
geraspte mozzarella
olijfolie


Doe alles ingrediënten bij het gehakt  in een kom, meng het goed door elkaar en draai kleine gehaktballen.

Ondertussen aubergine met olijfolie invetten met een paar druppels olijfolie in je handen.
Ik rooster hem 15 minuten  in de airfryer 180 graden, (vel moet makkelijk los laten).
Anders in de voorverwarmde oven 20 minuten 180 graden).
Af laten koelen en het paarse velletje er af trekken.


Olijfolie in de koekenpan  en de balletjes mooi bruin bakken ,Zijn ze klaar doe het in een ingevette ovenschaal
Ondertussen oven voorverwarmen op 200 graden.
Alle groente snijden,

Begin met het bakken in olijfolie van ui knoflook en pepertje ,als ui zacht is de rest van de groente erbij. 
Roer het goed om en bak het nog een minuut of 5.
Tomatenpuree en de tomatenpulp erbij .
Goed door de groente roeren ,de wijn en de kruiden kunnen erbij.
Vergeet die  lepel citroensap niet..Je leest vaak lepeltje suiker...ik heb ondertussen geleerd dat een lepel citroensap ook een goede boost geeft voor de smaak, nog gezonder ook.
Laat  het even goed doorkoken, saus moet dik en lobbig zijn.
Saus kan nu over de balletjes 
Pluk de mozzarella en verdeel over de tomatensaus, zijn er gaatjes over wat geraspte mozzarella erover.
Schaal kan nu voor 15 minuten de oven in.
Ondertussen kun je de pasta koken.

Let op de saus is loeiheet laat even afkoelen voor het eten.
Eet smakelijk.



Het is januari met lenteweer en mijn oregano en Italiaanse basilicum is weer volop aan het groeien




















vrijdag 6 januari 2023

Pompoensoep


                                  Pompoensoep


Ik heb een dag van tevoren de pompoen met rode ui geroosterd , ook omdat ik van de andere helft van de pompoen een groentegerecht maakte met yoghurtdressing.
En voor vandaag als lunch pompoensnoep met een ei er in..
Ik vind het heerlijk ei in de soep .Het vult echt goed en na 1 kom zit ik vol.
Verder is het een eenvoudig lekker soepje goed gekruid door de kerrie en peper
Beetje crème frache erop en je soep is klaar.

Wat heb je nodig

pompoen 
1 rode ui
1 teen knoflook
1 theelepel kerriepoeder
peper naar smaak
chilipeper naar smaak op ei en soep
peterselie
crème frache 
halve zoutarme groentebouillontablet.


Oven voorverwarmen op 200 graden.
Pompoen schoonmaken draden en pitten eruit .
In grove stukken snijden schil mag voor soep erop blijven we pureren hem met de staafmixer .
Op de bakplaat bakpapier en de pompoenstukken en de in ringen gesneden ui.
 Kan ook met een gewone ui.
Kruid met peper en knoflookpoeder en sprenkel er wat olijfolie over.
Zet de plaat 20 minuten in de oven.

Ovenplaat uit de oven de gare pompoen met ui kan in een pan 
Doe er een teen knoflook bij water erover tot alles goed onderstaat 
Even laten koken met kerriepoeder peper en zoutarme groente tablet.
Staafmixer erdoorheen en pureren tot mooi egale soep.

Opotioneel ;gekookt ei door midden snijden in de soep chilivlokken en peterselie  er over strooien ,lepeltje crème frache erover en lekker genieten van een warm soepje.







Geroosterde pompoen met yoghurtdressing en pesto

Geroosterde pompoen met yoghurtdressing en pesto

 Pompoen hoef je niet alleen  in de herfst te eten , het is altijd lekker die zoete groente , die helemaal tot zijn recht komt als het geroosterd word in de oven.

Voor 2 personen  is het altijd net wat teveel om te eten , ik maak van de helft een pompoensoep voor de lunch. 

pompoensoep

Het gedeelte wat de soep ingaat schil ik niet , de andere helft schil ik wel.

Pompoen natuurlijk  eerst door midden snijden de zaden en de draden eruit snijden of trekken..

Ik maak er een sausje bij  op yoghurt basis.

Wat hebben we nodig;

1pompoen ;fles of hokkaido pompoen.
2 rode uien
peper
knoflookpoeder
olijfolie

Voor de dressing

3 lepels volle Griekse yoghurt'
1 lepel tahin
klein lepeltje harissa
theelepel maple (esdoorn) siroop
teen geraspte knoflook
lepel citroensap
peterselie


1 lepel  Pesto


Schoongemaakte pompoenstukken op de ovenschaal leggen waar bakpapier op ligt
Rode uien in ringen snijden  en erbij leggen op de ovenschaal
Kruiden met peper en knoflookpoeder
sprenkel wat olijfolie erover
25 minuten in de voorverwarmde oven 200 graden

Ondertussen de yoghurtdressing maken op de peterselie na, alles bij elkaar mengen 
Is de saus te dik , dat kan door de tahin ,doe er een lepel water aan toevoegen en roer het goed door.

Laat de pompoen  wat afkoelen rangschik op een schaal en  schenk de  yoghurtdressing er over .
Wat druppels van de zelfgemaakte pesto erover.
En maak het af met peterselie.








donderdag 5 januari 2023

Libanees gekruide kip met aardappels

 

Libanees gekruide kip met aardappels

De keuken uit het midden oosten staat bekend om geurige kruiden die veel gebruikt  worden ,Omdat het kruidig is mis je het zout niet zeker de mensen die net beginnen met een zoutarm dieet.

Kip met aardappeltjes in èèn schaal is altijd lekker ..dan denk ik aan de markten in Frankrijk waar de kippen worden gegrild en daaronder liggen de aardappels die mee roosteren en ondertussen druipt het vet van de kippen erop..

Het ruik zo lekker, en dan loop je al te watertanden. 

Met de aardappeltjes in deze schaal komt het ook goed met het kippenvet.

Ik ga de kip lekker marineren .

Wat hebben we nodig voor 2 personen;

2 kippenbouten
2 tenen knoflook
1 Spaanse peper of jalopena peper
1 lepel citroensap
1 a 2 theelepels Baharat (kruidenmix)
theelepel komijnpoeder
witte peper
lepel peterselie
gerookte paprikapoeder
olijfolie

Knoflook peper en peterselie klein snijden .
kruiden erbij op de gerookte paprikapoeder na.
Citroensap en olijfolie erbij en goed mengen.
Snijd het vel van de kip wat in en met een vinger een beetje opentrekken
daar kan ook wat marinade in .
Bedek de kip met de marinade en zet een paar uur weg in de koelkast.

Oven voorverwarmen op 200graden.
Maak aardappels schoon zoveel je denkt nodig te hebben en snijd ze in grove stukken.
Kip in een ovenschaal en de aardappels eromheen , wat peper over de aardappels strooien en .
Het eerste half uur aluminiumfolie over de ovenschaal.
2e half uur aluminiumfolie eraf en strooi gerookte paprikapoeder  over aardappels en kip, voor het mooie kleurtje.

Aardappels zijn gaar de kip is gaar we gaan lekker eten , strooi er nog wat peterselie over.














woensdag 4 januari 2023

Spitskoolschotel


                           Spitskoolschotel


Ik heb een mooi spitskooltje die gaat straks de oven in..
Gesneden kool koop ik nooit.
Ik koop eigenlijk nooit schoongemaakte of gesneden groente..
Lekker ouderwets snijd ik alles zelf.
Verser kan het niet zijn .
Maar ben je nog volop aan het werk kan ik het wel begrijpen ,als je zak gesneden spitskool koopt.
Deze schotel met rundergehakt zonder aardappels gaat straks de oven in. Waarom niks van aardappels?? 
We hebben hier meer als genoeg aan een missen niks erbij.
Ik maak het al heel veel  jaren op deze manier .
Spitskool heeft een spits uiteinde , smakelijker als de witte kool en lichter verteerbaar.
Met veel vit. C, magnesium ijzer en kalium.

Wat heb je nodig voor 2 personen.

1 kleine spitskool
250 gram rundergehakt
1 ui
2 tenen knoflook
sap van halve citroen
4 a 5 lepels kokos
paar lepels cashewnoten zonder zout
peper
1 grote lepel kerriepoeder
paprikapoeder
peterselie
geraspte mozzarelakaas 
olijfolie


Snijd de kool in 4 stukken en snijd de kern eruit ..die eten we niet.
Verder kun je de kool raspen op een grove rasp of dun snijden.

Ui en knoflook klein snijden.

Olijfolie in een hapjespan of wok
ovenschaal invetten

Oven voorverwarmen 180 graden C

Gehakt rul bakken met peper en paprikapoeder , bak het lekker bruin
Dit gaat op de bodem van de ovenschaal.
opnieuw olijfolie in de pan en  fruit het aan tot het zachti s en de de knoflook erbij
De helft van de spitskool kan erbij 
We bakken het in gedeelten ,het slinkt in tijdens het bakken .
Tijdens het slinken een gedeelte van citroensap kerriepoeder en geraspte kokos erbij en peper naar smaak.
Daarna de rest van de  spitskool erbij en citroensap kokosrasp, kerriepoeder  er bij natuurlijk peper naar smaak.
Proef even of er genoeg citroensap of kokosrasp in zit.
Peterselie en cashewnoten erbij en even doorroeren..
Dan kan het boven op het gehakt .
Geraspte mozzarella erop gewoon een dun laagje ,en de schaal kan de oven in
kwartiertje ongeveer kaas moet gesmolten zijn.
En dan lekker eten.
Eet smakelijk😋









maandag 2 januari 2023

Geroosterde bloemkool met pesto


 Geroosterde bloemkool met pesto

Bloemkool is gezond , natuurlijk lekker als je er een liefhebber van ben.
Je kunt er alle kanten mee op van koken tot roosteren ,
bloemkoolrijst van maken tot een lekkere tonijnsalade.
Vandaag word het geroosterde bloemkool met zelfgemaakte pesto;

Deze is minder zout als de potjes die je in de winkel koopt.

Ik wilde mooie bloemkoolsteaks afsnijden maar helaas dit keer niet gelukt ,maar is  er niet minder lekker om.
Ik doe het dit keer in de oven maar kan ook in de airfryer.

Wat hebben we nodig;

Bloemkool zoveel als je denkt nodig te hebben,
kerriepoeder
knoflookpoeder
olijfolie
pesto
2 lepels pijnboompitten
lepel Parmezaanse kaas (zelf raspen)

vel bakpapier voor op de ovenplaat


Oven voorverwarmen op 180 graden.
Bloemkool in plakken snijden
en op de bakplaat leggen.
Kerriepoeder en knoflookpoeder erover heen strooien
druppel er wat olijfolie over.
De plaat kan nu de voorverwarmde oven in  voor ongeveer 20 minuten.
Ondertussen de pijnboompitjes roosteren in een droge koekenpan.
Als de bloemkool mooi geroosterd is en gaar uit de oven
Besmeren met pesto strooi er wat pijnboompitjes over en de Parmezaanse kaas