Labels
- @ Home (1)
- airfryer (4)
- Bijgerechten (16)
- Buitenlands eten (16)
- Diners (34)
- dressing (4)
- Eiergerecht (11)
- gebak en koek (2)
- Grieks (7)
- Groente (50)
- Groente Bijgerechten (1)
- hartige taart (2)
- Indonesisch (6)
- Italiaans (10)
- KHB (32)
- Lunch (14)
- Midden Oosten (16)
- ontbijt (2)
- ovenschotel (16)
- Pasta-gerechten (4)
- peulvruchten (8)
- Salades (7)
- sauzen (10)
- soep (5)
- Stoofpot (2)
- Vegetarisch (15)
- Vis (5)
- vleesgerecht (2)
vrijdag 20 januari 2023
Geroosterde courgette met tahinsaus
Courgette een makkelijke groente, van zichzelf heeft het niet veel smaak met kruiden en olijfolie een sausje erbij is het een heerlijke groente,
Het is een veelzijdige groente bakken wokken grillen en vullen, gebruiken als pasta of in een koolhydraatarme lasagne i.p.v. pasta.
Heel veel waar je het voor kunt gebruiken.
Courgette zitten veel vezels in en weinig koolhydraten, veel B vitamines en Vit.C.
Mijn courgette gaat de oven in .
En ik maak er een lekker tahinsausje bij ,pittig dit keer.
2 kleine courgettes
2 lepels olijfolie
zwarte peper
knoflookpoeder
Provincaalse kruiden
Tahinsaus
2 lepels tahin
1 lepel Griekse yoghurt
1 lepel citroensap
zwarte peper
1 theelepel harissa ;wil je pittiger , doe er nog wat bij.
2 lepels water
halve theelepel gedroogde munt of verse munt
gedroogde peterselie
Opotioneel een klein handje granaatappelpitjes
Bakpapier
Oven voorverwarmen op 200 graden.
10 minuten gaat de courgette in de hete oven en daarna 10 minuten op grilstand .
Heb je geen grilstand laat de courgette nog 5 a 10 minuten in de hete oven ...let wel op dat het niet te gaar word .
Was de courgette en snijd de uiteinden eraf .
2 zijkanten dun eraf snijden
Snijd plakken van ongeveer 1 cm dik in de lengte
Leg ze op de bakplaat waar bakpapier op ligt.
Doe in een kommetje de olijfolie met de kruiden en smeer de courgetteplakken er mee in.
Bakplaat vrij hoog in de oven op 200 graden 10minuten.
Daarna oven op grillen zetten ook een minuut of tien.
Ovenplaat kan uit de oven .
Als de ovenplaat in de oven staat kun je het Tahinsausje maken.
Alles bij elkaar in een kommetje..je kunt er altijd een lepel water extra bij doen als de saus nog te dik is.
Neem een bord en leg er een lepel saus op en met een lepel uitstrijken op je bord
Leg daar bovenop de hete courgetteplakken
paar granaatappelpitjes erop.
En je kunt lekker eten ..
Ik at er een stukje gebakken zalm bij.
Eet smakelijk . Enjoy😋
Labels:
Groente,
KHB,
Midden Oosten,
ovenschotel
Tahinsaus
Tahinsaus
Tahinsaus komt uit het midden oosten.
Humus kan niet zonder tahin en ook lekker bij Shoarma.
Ook bij veel groentes smaakt een tahinsaus heerlijk.
Het word gemaakt van sesamzaadjes ,het is dus heel gezond.
Geen cholesterol en geen zout.
Wel veel magnesium en het is zeer voedzaam.
Heb je last van je gewrichten dan is dit goedje ook heel goed voor je.
Wat heb je nodig
3 lepels tahin
1 a 2 lepels water
1lepel citroensap
2 tenen knoflook
zwarte peper
2 lepels Griekse yoghurt
Klop alles door elkaar, is de saus te dik kan er altijd nog een lepel water bij.
Je kunt deze saus aanvullen
met verse kruiden bv munt of peterselie.
Wil je een pittige tahinsaus neem dan een lepeltje harissa en roer dat er door.
Een dikke saus ,begin zonder water toe te voegen..Het kan er altijd nog bij.
donderdag 19 januari 2023
Paddenstoelen met ui , knoflook en citroenricotta
Paddestoelenmet ui knoflook en citroenricotta
Pannetje herfst kun je het ook noemen 2 soorten paddenstoelen veel ui veel knoflook en ik doe er nog een klein glaasje anijsdrank bij (Pernod of Ouzo)
Geeft het pit en ruikt lekker..Maar ik laat iedereen vrij om alcohol te gebruiken of niet.Alcohol verdampt en de smaak en reuk blijft.
Van Ottolenghi heb ik wel geleerd wat je met kruiden en kaasjes kunt doen..
Die ricotta met citroen heb ik eerder gemaakt en dat is lekker bij een gerecht..
Ik voeg wel meer toe als dat hij doet.Ricottta is zacht van smaak bevat bijna geen zout en weinig vet
Ik maak er spercieboontjes bij..
Runderbraadworstjes bak ik in de airfryer , net zo makkelijk en geen vet nodig.
Ik schrijf het erbij ,je hoeft er niks bij te nemen of je neemt een ander eiwitproduct
Ik kan gelijk mijn nieuwe hapjespan uitproberen.
Het is een licht verteerbare maaltijd ..Maar toch heel gezond.
Nodig voor 2 personen
200 gram witte of kastanje paddenstoelen
150 gram paddenstoelen naar keus ,ik gebruikte beukenzwam
3 uien
6 teentjes knoflook
thym gedroogd of vers
groentebouillontablet
200ml bouillon
zwarte peper naar smaak
handje peterselie
handje muntblaadjes
Pul biber
borrelglas Pernod of andere anijsdrank.
30 gram roomboter
scheut olijfolie
100gram Ricotta
zest van 1 citoenschil
1 lepel citroensap
peper
Dit kun je ruim van te voren maken.
Uien en knoflook schoonmaken en ui grof snijden knoflook fijn
Olijfolie met roomboter in de pan en laat smelten
Is het uit gebruist uien en knoflook in de pan en heel zacht laten bakken.
Champignons in plakken snijden en de beukenpaddestoelen heel laten
De champignons kunnen er bij en laat ze even mee bakken.
Groentebouillon erbij (kokend water met halve groente bouillontablet erbij.)
Laat het op hoog vuur inkoken.
Peper en thym erbij.
Is het bijna ingekookt de Pernod erbij en de Pul Biber (chilivlokken)
Op het laatst de peterselie erbij.
Ik heb ondertussen boontjes gekookt en doe het in de pan van de paddenstoelen
Je kunt er ook een andere groente bijnemen ..alles smaakt bij paddenstoelen.
Ik heb alles klaar en gaan lekker eten
Eet smakelijk en enjoy
woensdag 18 januari 2023
Peulvruchtensalade met Italiaanse dressing.
Peulvruchtensalade met Italiaanse dressing
Peulvruchten zijn lekker warm maar ook koud heel lekker.
Je kunt er een salade van maken met verse groente en een lekkere dressing.
In peulvruchten zitten langzame koolhydraten , ze geven geen hoge pieken in de
bloedsuikerspiegel.
Veel vezels.
In peulvruchten zit pectine ,wat weer goed is voor je cholesterolgehalte , het slechte LDL cholesterol verlaag je ermee (`t slechte cholesterol).
En veel eiwitten goede vervanger van vlees.
En nog meer goede stofjes zitten er in.
Ook al eet je KHB probeer wel 1 a 2 keer in de week peulvruchten te eten .
Kijk ook eens in de Turkse supermarkten , je komt hele andere peulvruchten tegen.
Ik heb ook een hele grote boon, naam weet ik niet stond alleen in buitenlandse tekens op het blik.
Maar erg lekker
Link Italiaanse dressing ;
Nodig voor deze salade voor 2 a 3 personen;
1 blik kikkererwten
1 blik bonen (witte ,zwarte ,ogenbonen enz )
kwart komkommer
halve rode ui
1 rode puntpaprika
handje snoeptomaatjes of 2 grote tomaten
paar lepels granaatappelpitjes
paar takjes munt
peterselie.
Kikkererwten en bonen in vergiet en goed spoelen met koud water, verlies van zetmeel en teveel zout.
ui snipperen.
puntpaprika de zaden eruit en in blokjes snijden.
tomaten in stukjes snijden.
komkommer zaden eruit en en blokjes snijden.
Van een kwart granaatappel de pitjes eruit halen .
Doe alles bij elkaar.
Dressing erover en meng het goed met alles.
Peterselie snijden en de munt fijn snijden, strooi over de salade.
Het is meer als genoeg ,ik had nog over .
Eet smakelijk .enjoy😋
Labels:
Groente,
Italiaans,
peulvruchten,
Salades,
Vegetarisch
Italiaanse dressing
Italiaanse dressing
Een kruidige dressing die heerlijk is over salades vooral bonensalades verrijk je ermee.
Wat heb je nodig ;
6 lepels olijfolie
2 lepels balsamicoazijn
1 lepel citroensap
1 eetlepel gedroogde peterselie
halve eetlepel gedroogde basilicum
halve eetlepel gedroogde oregano
theelepel knoflookpoeder
zwarte peper
Alles bij elkaar , goed doorroeren en hij is gebruiksklaar.
dinsdag 17 januari 2023
Mayonaise zelf gemaakt
Mayonaise zelfgemaakt
Mayonaise zelf maken is een fluitje van een cent ,zeker als je een staafmixer heb
Elke keer als ik het gemaakt heb denk ik ,waarom maak ik het niet vaker zelf??
Zo vlug klaar veel lekkerder , zeker weten dat er geen zout en suiker in zit.
Want dat is de reden dat ik hem zelf maak,
Ik moest een andere mayo kopen "mijn Zaanse"was op en duurde een paar dagen tot er nieuwe kwam.
En dan neem je een ander merk, niet te eten zo zoet, bah vies.
Ik wilde een knoflooksaus maken maar die wil ik niet zoet hebben ...dan moet je zelf maken.
Wat heb je er voor nodig;
200 ml zonnebloemolie
1 kleine lepel zoutarme mosterd
1 ei
1 lepel citroensap of azijn
Alles in de mengbeker,staafmixer erdoor en in luttele seconden heb je mayonaise.
Ik vulde een potje die ik af kan sluiten en zet het in de koelkast dan kun je het zonder probleem 2 weken bewaren.
En van de rest maakte ik een knoflooksaus.
Knoflooksaus;
Zelfgemaakte mayonaise
4 tenen knoflook door de knoflookpers
extra citroensap
zwarte peper
en een kleine lepel dille
Alles bij elkaar mengen.
Lekker bij vis en vlees.
maandag 16 januari 2023
Aubergine-gehaktschotel
Aubergine gehaktschotel
Dit is ook weer zo`n gerecht die ik zonder na te denken maak.
Zeker al zo`n kleine 30 jaar staat dat wel 1 keer in de 2 weken op tafel omdat we het allebei superlekker vinden.
In de jaren 90 was Montignac heel populair ,je had het Montignacdieet .
Ik was nog superslank had geen dieet nodig, maar hij had wel bijzondere recepten.
Dit aubeginerecept wat ik in de loop van de jaren voor mezelf wat heb aangepast kwam uit zijn boek.
En zo waren er nog wat recepten die ik nog altijd maak.
Toen had ik al dat ik meer met groente wilde werken buiten de Hollandse hap.
Aubergine is een fijne groente waar je alle kanten mee op kunt
Het recept van vandaag .
Voor 2 personen heb je nodig;
2 kleine aubergines
250 gram rundergehakt
2 dikke uien
4 knoflooktenen
1 Spaanse peper
peterselie
1 a 2 tomaten
1 bol mozzarella
geraspte mozzarella
zwarte peper
paprikapoeder
gerookte paprikapoeder
theelepel komijnpoeder
ruim olijfolie.
Oven voorverwarmen op 180 graden
Schil de aubergine als een zebra, onderkant er af snijden steeltje laten zitten.
Snijd vanaf het steeltje plakken , als een waaier
Olijfolie in een koekenpan en bak de aubergines een minuut of 5 , je kunt daarna de waaiers iets verder spreiden
Doe in de ovenschaal wat olijfolie en op de aubergines en zet ze in de oven.
Laat ze daar verder bakken tot het gehakt ui mengsel klaar is.
Strooi er zwarte peper op.
Uien knoflook en Spaanse peper fijn snijden ik doe het met de hakselaar van de staafmixer..
Olijfolie in de pan en het gehakt rul bakken met de droge kruiden.
Is het gehakt bruin het uienmengsel erbij en een minuut of 5 mee laten bakken en goed omscheppen
Het gaat heerlijk ruiken.
Peterselie erbij en vuur uitzetten.
Aubergine kan uit de oven we gaan het gehaktmengsel een beetje tussen de waaiers van de aubergine verdelen en de rest leggen we er boven op.
Strooi er wat geraspte kaas op en leg de plakken tomaat er op.
Daar bovenop scheur je de mozzarella en verdeel over de schotel.
Sprenkel er wat olijfolie over .
Schaal gaat voor een uur de oven in.
Na een half uur de oven op 150 graden zetten.
De aubergine schotel is klaar en kan lekker gegeten gaan worden.
De aubegine is zacht en lekker van smaak en ja wat dacht je van het geheel.
Het is echt comforfood
Voor degene die er wat bij willen hebben neem er lekker brood bij .Mijn man vind dat ook het lekkerst en dan de schaal uitlepelen met brood.
Nog een komkommersalade erbij .
Eet smakelijk en enjoy😍.
Labels:
Diners,
Groente,
KHB,
Midden Oosten,
ovenschotel
Ontbijt
Ontbijt
Over het ontbijt kan ik heel kort zijn.
Dat is bij mij al jaren het zelfde
Ik vind het lekker en zou niet zonder kunnen.
Bijkomend punt , lekker snel klaar.
Ik ga `s morgens toch niet de keuken overhoop halen om weet ik niet wat te bakken.
Iedereen moet het zelf weten natuurlijk of je wel al pannenkoeken wil bakken
eieren met spek en witte bonen.
Ik neem altijd Griekse yoghurt met fruit dat kan elke dag verschillend zijn, ligt er aan welk fruit ik pak of waar ik zin in heb.
Heb ik uitgeslapen neem ik alleen 1 stuk fruit.
Supergezond en lekker..portie calcium goed voor de botten en veel vitamientjes.
En erbij altijd groene thee.☕
Daarna begint de dag.
zondag 15 januari 2023
Tonijnsalade van bloemkoolrijst
Tonijnsalade van bloemkoolrijst
Deze tonijnsalade is zo lekker dat zelfs mensen die geen bloemkool lusten (denk aan mijn man) Het met veel smaak eten ,beter gezegd ik mag blij zijn dat hij niet alles opeet.
Dus dat moet genoeg zeggen mocht je twijfelen, had ik ook hoor bloemkool heeft zo`n typische smaak...maar dat valt hier in het niet.
Het is zo`n recept die je vaak kunt maken en je krijgt je portie groente wel binnen .Ik zet tussen de haakjes de merken waar het minste zout in de producten zit.
Maak eerst de bloemkoolrijst;
Verder hebben we nodig voor 4 pers.
1 ui
2 tenen knoflook
1 groene paprika
1 tomaat vruchtvlees verwijderd
3 stengels lente ui
kleine Spaanse peper zonder zaadjes
5augurken (Kesbeke)
zilveruitjes(Kesbeke)
groot blik tonijn in zonnebloemolie
klein blikje tonijn in olie voor versiering
4 eieren
4 lepels Griekse yoghurt
4 lepels mayonaise (Zaanse mayonaise)
1 klein blikje tomatenpuree (Delmonte)
azijn naar smaak
3 lepels olijfolie
2 lepels citroensap
1kleine lepel zoutarme mosterd (Damhert)
1 lepel gedroogde oregano
flink wat zwarte peper
paprikapoeder
Maak alles in een grote kom dan de bloemkool rijst erbij Houd wat augurken en zilveruitjes over als versiering ei is ook versiering.
En naar smaak kun je altijd nog wat toevoegen .
De salade moet ook niet te droog zijn.
En voor het eten maak je je bordje op zoals jij het wil.
Bloemkoolrijst zelf maken
Bloemkoolrijst zelf maken
Bloemkoolrijst zelf maken is niet moeilijk , je weet wat je gebruikt .
Je moet een goede hakselaar bij de staafmixer hebben ,of een keukenmachine.
Stronken kun je erbij doen .Je kunt bijna de hele bloemkool gebruiken.
Tuurlijk kun je het kopen vers of diepvries , maar ik vind het vrij duur , is niet vers en wie weet gebruiken ze alleen de stronken.
Garen doen we de bloemkoolrijst in de oven.
Hij is geschikt voor een huzarensalade te maken of bloemkoolnassi of risotto.
Wat je maar wilt.
Oven voorverwarmen op 180 graden.
Bakpapier op de bakplaat.
Doe stukken roosjes en stronk in de machine maal niet te fijn.
En schud uit op de bakplaat ,maak niet te dikke laag.
Bakplaat in de oven 20 minuten.
Tussendoor even om scheppen pas op voor de stoom die uit de oven komt.
Laat het niet bruin worden..Langs de randen word het vlug bruin ..dan ook ovenplaat uit de oven.
Na afloop ovenplaat uit de oven en laat afkoelen.
Abonneren op:
Posts (Atom)