zondag 12 maart 2023

Sambal goreng boontjes

 

           Sambal goreng boontjes


Dit is wel zo`n beetje het bekende groente gerecht wat je veel tegen komt uit de Indonesische keuken.
Ook zoutarm kun je dit goed klaar maken ik zondig wel door er een heel klein stukje trassi door heen te doen, alleen al vanwege de geur  die hoort er echt in
Maar daar laat ik iedereen vrij in. wat schraapsels nam ik ervan..mmm heerlijk.
Groentegerecht is een bijgerecht voor bij rijst of een hele Indonesische maaltijd

Wat heb je nodig

250 gram sperzieboontjes
1 tomaat
1 halve rode paprika
1 ui
1 Spaanse peper
3 tenen knoflook
1 theelepel laos
wat trassischaafsel van een blokje
stukje verse gember
100 ml kokosmelk
150 ml water
zonnebloemolie


Alle groente schoonmaken en snijden
zonnebloemolie in een pan
Ui met Spaanse peper en knoflook zachtjes aanbakken 
Tomaat in vieren snijden en erbij doe even meebakken en dan kunnen 
de boontjes erbij ,laat ook even meebakken.
Water erbij en laat de boontjes er 10  minuten in koken
beetje in laten koken en de kokosmelk erbij en paprika  , laat nog
5 minuten koken op hoog vuur  ,let op dat he niet droog komt te staan.

Lekker met rijst en ajam ketjap


Eet smakelijk😋











Ajam ketjap


                      Ajam ketjap

Lekker Indonesisch kipgerecht , je kunt er kipdijfilet voor nemen ,ook drumsticks 
zijn hier zeer geschikt voor.
Je kunt het zo pittig maken als je wilt  ik houd het een beetje mild
Ook belangrijk; laat de kip een paar uur in de marinade liggen.

Wat heb je nodig

250 a 300 gram kipdijfilet
1 Spaanse peper
3 tenen knoflook
1 ui
5 lepels zoutarme ketjap
2lepels citroensap (zoutarme ketjap is erg zoet)
halve theelepel laos
halve theelepel ketoembar
zwarte peper
zonnebloemolie


Kipdijfilet in grove stukken snijden degroente heel fijn snijden op de zonnebloemolie alles bij elkaar en laat de kip een paar uur marineren

Zonnebloemolie in de pan  , vlees bakken met de marinade , het kookt in 
en de kip is mals en gaar na 20 minuten
lekker met wat pindasaus en rijst met groente






Pindasaus


                            Pindasaus

Heerlijk is dat , smaakt altijd ,bij de oosterse maaltijd ,
sateetjes van de BBQ ook lekker bij patat.
En deze eenvoudige pindasaus is zo klaar

Wat heb je nodig

3 lepels pindakaas (zonder zout)
1a2 lepels zoutarme ketjap
1 lepel citroensap
1 sjalot
1 Spaanse peper
3 tenen knoflook
water
zwarte peper
zonnebloemolie

Pepertje knoflook en sjalot heel fijn snijden 
zonnebloemolie in de pan en alles aanfruiten
pindakaas erbij ketjap en citroensap.
Roer alles goed door elkaar .voorzichtig water bij gieten ,
aan de kook laten komen 
tot de pindasaus een gladde mooie saus is.
Eventueel nog kruiden erbij of ketjap..
Lekker op smaak maken eventueel nog sambal.




Balinese eieren

 



                          Balinese eieren

Lekker eier bijgerecht bij een Oosters maaltijd of als snack, ook lekker  bij nasi of eenvoudige bami.

Niet te moeilijk gerecht ,simpel maar lekker..

Je leest veel dat er chilisaus in moet doen die is normaal te zout.

Nu kun je zelf chilisaus maken en in een potje doen ,ik maak een chilisaus van pepertje gezeefde tomaten ,ketjap ,rijstazijn .gembersiroop

Ik had ook geen zin om lang in de keuken te staan en zo op deze manier is het net zo lekker.


Wat heb je nodig;

2 eieren

 1 Spaanse peper

 1 ui

3 tenen knoflook

kwartpakje pakje gezeefde tomaten

2 lepels gembersiroop

2 lepels rijstazijn of wijnazijn of citroensap

2 lepels z/a ketjap

1 theelepel sambal naar smaak 

chilipeper als je het nog pittiger wilt 

100ml kokosmelk

zonnebloemolie

lente ui


Eieren hard koken ongeveer 8minuten

Laten schrikken onder koud water

en eieren pellen

bak ze bruin (niet zo bruin als mijn eieren ..die gingen iets te hard) in zonnebloemolie 

ze krijgen een krokant korstje.



Ondertussen ui ,knoflook en Spaanse peper klein snijden en bakken in zonnebloemolie op laag vuur tot het zacht is

gezeefde tomaten erbij  net als ketjap rijstazijn gembersiroop  eventueel chilipeper erbij ..De saus mag pit hebben

Laat het wat inkoken een minuut of 10 en dan kunnen de eieren erbij en nog een minuut of 10 mee laten koken

op het laatst de kokosmelk erbij

Tussendoor proeven of het niet te zuur te zoet of te scherp is.

Lekker met nasi 

Nog wat lente ui erover en en wat snippers Spaanse pepers

Heel lekker!!!

Eet smakelijk 😋











vrijdag 10 maart 2023

Romige pasta met groente


            Romige pasta met groente


Als het koud en nat weer is , dan is een bordje pasta lekker romig heel lekker , dat gaat er wel in.
Ik probeer het nog een beetje gezond te houden door er ook lekkere groente in te doen, lekkere groente die er goed bij past .
Hier smaakt vis lekker bij, wij hebben zalm erbij.

Wat hebben we nodig 2 pers.

200gram pasta
1 bakje champignons
1 rode paprika
150 gram babyspinazie
6 tot 8 sherrytomaatjes
1 ui
3 tenen knoflook
bakje roomkaas met kruiden (bv (philadelpia)
handje geraspte kaas Emmentaler
2 lepels  creme frache
witte peper
zoutarme groente bouillontablet
roomboter om te bakken

Je kunt het gerecht in 20 minuten klaar hebben, tijd gaat even zitten in groente schoonmaken en snijden.

Water op zetten voor de pasta.

Roomboter in een hapjespan, 
gesneden ui en knoflook zachtjes aanfruiten ,plakjes champignon erbij en de gesneden paprika.
laat het bakken tot het bijna gaar is .
Spinazie erbij en laat het mee bakken tot geslonken  is,
crème frache erbij en de kruidenkaas.
Handje geraspte kaas  en de kruiden
roer goed door.
Pasta zal ondertussen klaar zijn niet afspoelen in het vergiet en dan met aanlengende water in de pan.
Tomaatjes doormidden gesneden erbij
Schep alles goed door.
Vis of vlees bak je tussendoor

Ik bak de zalm in een pan gemengd  olijfolie met roomboter.
kruiden citroensap  witte peper en dille. En is ook vlug klaar.

In 20 minuten een volledige maaltijd op tafel
Eet smakelijk 😋





















dinsdag 7 maart 2023

Griekse witte bonensoep

          Griekse witte bonensoep

Een lekkere soep heb ik gemaakt met veel smaak.
Deze Griekse soep is eigenlijk zonder vlees en heet dan Fasolada.
Ik had nog dik bevleesde ribjes in de diepvries ,die ga ik er bij doen ,het word een echte maaltijdsoep.
Dit word de Fasolada met vlees.
En nu het koud is ,smaakt het dubbel zo lekker.

Wat heb je nodig:

1 literblik witte bonen of een pond gedroogde witte bonen.
2 wortels. 
2 stengels bleekselderij.
2 uien.
2 tenen knoflook.
lepel tomatenpuree.
1 blik tomaten.
1 zoutarme bouillontablet. 
zwarte peper
1 lepel oregano
1 theelepel thym
1 theelepel chilivlokken
1 theelepel gerookte paprikapoeder
peterselie.

met vlees
1 pond vleesribjes of 4 koteletten
olijfolie


Groente allemaal schoonmaken en snijden.
In een stevige pan olijfolie doen, en het vlees even bruin aanbakken.
vlees eruit en de uien bakken tot het zacht is, knoflook erbij.
De wortels en bleekslederij in de pan ,laat even mee bakken.
Tomatenpuree erbij en ook dit gaat ook even ontzuurd worden door te  mee te laten bakken.
Blik tomaten erbij en laat even doorkoken.
Doe er driekwart liter water bij ,alle kruiden en proef of het op smaak is, je kunt altijd toevoegen 
Vlees terug in de pan.
Laat het anderhalf uur zachtjes koken.
Vlees eruit 
Ik heb bonen uit blik die gaan in de in zeef en spoel ik het even goed door met koud water.
Bonen gaan in de soep.
Vlees ga ik plukken als het afgekoeld is.
strooi er wat peterselie over .
De soep is natuurlijk het lekkerst de dag erop, en dan gaan we het lekker op eten.

Heb je gedroogde bonen die gaan natuurlijk gelijk in de pan om te garen in de bouillon eventueel gelijk met het vlees..

Eet smakelijk 😋
















 

maandag 6 maart 2023

Gevulde portobello uit de airfryer


            Gevulde portobello


Ik heb 2 portobello`s en dat lijkt me wel lekker met ham en ei.

Mijn airfryer staat altijd gebruiksklaar , dus deze 2 gaan de airfryer in.

Hoef ik geen grote oven voor voor te verwarmen .

Is ook wel lekker met dit koude grijze weer,warm je weer even voor op.


Wat heb je nodig voor 2 personen;

2 portobello`s
2 eieren
2 halve plakken ham die in de portobello passen
kruiden naar smaak, ik nam ;
zwarte peper
gerookte paprikapoeder
persillade (neem ik mee uit Frankrijk) 
anders gedroogde peterselie met knoflookpoeder

Portobello`s uithollen alles moet eruit  met kleine lepel schraap je alles zo eruit ik ben ook soep aan het maken , bij mij ging alles de soep in.
ham in de portobello leggen ,
En breek de eieren er boven ,
kruiden erop . 
En dan de airfryer in ; 180 graden 15 tot 18minuten..
Net als een oven is elke airfryer anders ,tussen door even kijken hoe ver het ei is.

Lekker als bijgerecht bij lunch of hoofdmaaltijd of als voorgerecht
Eet smakelijk😋








zondag 5 maart 2023

Geroosterde aubergine met ui uit de airfryer


 Geroosterde aubergine met ui uit de airfryer

Ik vind zo`n airfryer wel een uitvinding , hij staat bijna dagelijks aan , de eieren erin koken een makkie , vlees en  groente roosteren.
Tuurlijk ook de snacks en de frieten.
Maar vooral groente roosteren vind ik wel heel lekker en makkelijk.
Het kan ook in de oven hoor,  het voorwarmen hoef je niet te doen meer.
In de oven op bakpapier op de ovenplaat ook 200 graden 20 minuten tot 30minuten. 

heb ik veel groente gaat het toch welde oven in..maar1aubergine met 1 ui..dat gaat simpeler in de airfryer.
Voor vandaag is het een bijgerecht.

Wat heb je nodig;

1 aubergine
1 rode ui
1 theelepel knoflookpoeder
kleine lepel oregano
2 lepels olijfolie
1 lepel citroensap


Aubergine uiteinde verwijderen, en met een dunschiller strepen schillen als een zebra
En in plakken snijden van ongeveer een halve centimeter.
doe het in een schaal
Ui schillen en in dunne plakken snijden
bij de aubergine.
In een kommetje olijfolie met citroensap ,knoflookpoeder en oregano 
meng het goed.
schenk uit over de groente , meng het goed en schusd een paar keer om.Het kan nu de airfryer in
Ongeveer 20 minuten op 200 graden.
Maak ondertussen de tahinsaus dat is er lekker bij 


En lekker eten en genieten ervan .
Lekker met Marokkaanse gehaktballetjes en wij aten er de parelcouscoussalade bij


Eet smakelijk









Parelcouscoussalade

 

               Parelcouscoussalade


Parelcouscoussalade , wat is dat lekker , die kleine witte parelbolletjes die zijn echt lekker. Nog nooit geprobeerd dan word het nu de tijd en maak deze lekkere salade eens.

Het is snel klaar en gezond , alles zit erin ,

lekker voor de lunch als bijgerecht bij je Midden Oosterse maaltijd, of voor bij de BBQ




Wat je nodig heb staat eigenlijk al op de foto , maar ik zal het toch even opschrijven

Voor 2 personen heb je nodig;

kop couscous 
1 klein blikje kikkererwten
kwart tot halve komkommer
8 cherrytomaatjes
1 rode ui
2 tenen knoflook
bosje munt
granaatappelpitjes van halve granaatappel
rasp van citroen of limoen

Dressing;

2 lepels olijfolie
1 lepel citroen of limoensap
1 lepel granaatappelmelisse ( Turkse winkel)
zwarte peper
halve theelepel komijnzaad


Net als rijst doe ik couscous ook altijd in kopjes afmeten.
Bij parelcouscous neem je evenveel water als je couscous gebruikt.

Die gaan we 5 minuten zachtjes laten koken , vuur uitzetten en met de deksel erop nog een minuut of 7 laten uitstomen.

Te weinig water beetje erbij doen..je kunt hier uiteraard ook bouillon voor nemen.

De parelcouscous is dan zacht en gaar.

Ondertussen ui  fijn snipperen knoflook heel fijn snijden,
Komkommer schillen in vieren snijden en zaadlijsten eruit halen en in blokjes snijden
Kikkererwten spoelen met koud water .
tomaten in vieren snijden .
munt fijn snijden .
Granaatappelpitjes uit de granaat-appel halen ( snijd deze eerst in vieren breek de schil wat open en houd hem op zijn kop boven een schaal en met de vingers zo de pitjes eruit halen) .

Rasp citroen of limoen.

Alles bij elkaar ook de afgekoelde parelcouscous.

Marinade maken en er door heen scheppen
Het lekkerst is hij als het een dagje staat en regelmatig omscheppen.
Je kunt het nog afmaken door wat  geitenkaas er boven te verbrokkelen .
Maar dat pas doen vlak voor het opdienen.











vrijdag 3 maart 2023

Pastinaakmousseline

                          Pastinaakmousseline

 Pastinaak een lange witte wortel als je hem ziet, en heeft een zoetachtige anijssmaak

Hij groeit in Nederland en in deze tijd word dat steeds belangrijker. Ook niet zo duur en je krijgt een behoorlijk portie groente binnen die gezond is.

Met veel Vit C en veel calcium.

Je kunt het mengen als puree met gewone aardappel ook lekker voor de hutspot..

Ook bakken als je ze in plakjes snijd.

Ik maak er een hele zachte mousseline mee, heerlijk van smaak. Dat is smeuiger dan een puree.

Ik heb niet helemaal genoeg en doe er wat aardappels bij.

Wil je KHB eten laat de aardappels weg.

Wat hebben we nodig;

1 pond pastinaak
3 kleine aardappels
25 gram roomboter
100 gram room
peper
gedroogde groene kruiden
2 tenen knoflook


Pastinaak en aardappels schillen , wassen en in stukken snijden.
In ruim water koken tot het gaar is.
Water afschudden en met een stamper goed pureren

Roomboter laten smelten , de room erbij   knoflook door de knoflookpers erbij doen ,kruiden en peper aan de kook laten komen..

Schud dit over de gepureerde groente 
Pureer het mengsel door de groente of neem de staafmixer.

Schep het op je bord lekker met andere groente , vlees of vis.

Rucculo heeft niet veel nodig. alleen wat notenolie zwarte peper en wat balsamico azijn. Dat smaakt overal bij .

Gegratineerde venkel en zalm aten we erbij

Eet smakelijk