maandag 13 maart 2023

Ketjapsaus

                      Ketjapsaus


Heerlijk oosters sausje ,simpel en lekker.
Smaakt lekker over vlees groente en over tofu

Wat hebben we nodig;

1 kleine rode ui
2 tenen knoflook
1 pepertje
1 theelepel sesamolie
5 lepels zoutarme ketjap
1 lepel citroensap
eventueel theelepel sambal
halve theelepel gemberpoeder
lente ui
zonnebloemolie om te bakken.

Groente heel klein snijden.
Zonnebloemolie in een pan en langzaam ui en pepertje aanfruiten.
Als ui zacht is knoflook erbij  heel even op zacht vuur mee laten bakken.
Ketjap ,citroensap ,sesamolie gemberpoeder erbij, wil je het wat pittiger dan nog wat sambal erbij.
Laat het even doorkoken
Vuur uit ,lenteui in ringetjes snijden. en in de ketjapsaus doen.
Je kunt de saus warm en ook koud serveren.
Je kunt het een paar dagen bewaren in een afgesloten potje in de koelkast.
Het geeft je oosterse maaltijd een opkikkeršŸø.
Eet smakelijkšŸ˜‹.








 

Bananenpannenkoeken met maplesirup


             Bananenpannenkoeken


Af en toe en het is een zeldzaamheid neem ik iets anders dan Griekse yoghurt met fruit
Vandaag bananen-pannenkoeken, gewoon omdat ik er zin in had
Lekker zoet .
Banaan  en eieren geeft een vol gevoel.

Je heb niet veel nodig ,neem een klein bakpannetje 
3 dunne pannenkoeken haal je eruit.
Het is ook heel gezond .

Wat heb je nodig 1 pers.

2 eieren
1 banaan
wat blauwe bessen of wat anders
pecanoten
maplesirup
boter om te bakken


Ik doe het "beslag "maken met de staafmixer

Eerst de eieren kloppen stukken gesenden banaan erbij even mixen en klaar

boter in kleine koeken pan laten smelten

uitgebruist dun laagje beslag erin op niet te hoog vuur 

Pecannoten even breken en stukjes in het beslag duwen

is de onderkant aan het bruinen en bovenkant gaar pannenkoek omdraaien andere kant ook even laten bruinen


Pannenkoek klaar lekker wat Maple sirup erop gieten wat bessen erbij en smullen maar

De combi met de pecanoten en de maple sirup is verrukkelijk

Lekker eten en ondertussen bak je de andere pannenkoeken.

Eet smakelijkšŸ˜‹







zondag 12 maart 2023

Sambal goreng boontjes

 

           Sambal goreng boontjes


Dit is wel zo`n beetje het bekende groente gerecht wat je veel tegen komt uit de Indonesische keuken.
Ook zoutarm kun je dit goed klaar maken ik zondig wel door er een heel klein stukje trassi door heen te doen, alleen al vanwege de geur  die hoort er echt in
Maar daar laat ik iedereen vrij in. wat schraapsels nam ik ervan..mmm heerlijk.
Groentegerecht is een bijgerecht voor bij rijst of een hele Indonesische maaltijd

Wat heb je nodig

250 gram sperzieboontjes
1 tomaat
1 halve rode paprika
1 ui
1 Spaanse peper
3 tenen knoflook
1 theelepel laos
wat trassischaafsel van een blokje
stukje verse gember
100 ml kokosmelk
150 ml water
zonnebloemolie


Alle groente schoonmaken en snijden
zonnebloemolie in een pan
Ui met Spaanse peper en knoflook zachtjes aanbakken 
Tomaat in vieren snijden en erbij doe even meebakken en dan kunnen 
de boontjes erbij ,laat ook even meebakken.
Water erbij en laat de boontjes er 10  minuten in koken
beetje in laten koken en de kokosmelk erbij en paprika  , laat nog
5 minuten koken op hoog vuur  ,let op dat he niet droog komt te staan.

Lekker met rijst en ajam ketjap


Eet smakelijkšŸ˜‹











Ajam ketjap


                      Ajam ketjap

Lekker Indonesisch kipgerecht , je kunt er kipdijfilet voor nemen ,ook drumsticks 
zijn hier zeer geschikt voor.
Je kunt het zo pittig maken als je wilt  ik houd het een beetje mild
Ook belangrijk; laat de kip een paar uur in de marinade liggen.

Wat heb je nodig

250 a 300 gram kipdijfilet
1 Spaanse peper
3 tenen knoflook
1 ui
5 lepels zoutarme ketjap
2lepels citroensap (zoutarme ketjap is erg zoet)
halve theelepel laos
halve theelepel ketoembar
zwarte peper
zonnebloemolie


Kipdijfilet in grove stukken snijden degroente heel fijn snijden op de zonnebloemolie alles bij elkaar en laat de kip een paar uur marineren

Zonnebloemolie in de pan  , vlees bakken met de marinade , het kookt in 
en de kip is mals en gaar na 20 minuten
lekker met wat pindasaus en rijst met groente






Pindasaus


                            Pindasaus

Heerlijk is dat , smaakt altijd ,bij de oosterse maaltijd ,
sateetjes van de BBQ ook lekker bij patat.
En deze eenvoudige pindasaus is zo klaar

Wat heb je nodig

3 lepels pindakaas (zonder zout)
1a2 lepels zoutarme ketjap
1 lepel citroensap
1 sjalot
1 Spaanse peper
3 tenen knoflook
water
zwarte peper
zonnebloemolie

Pepertje knoflook en sjalot heel fijn snijden 
zonnebloemolie in de pan en alles aanfruiten
pindakaas erbij ketjap en citroensap.
Roer alles goed door elkaar .voorzichtig water bij gieten ,
aan de kook laten komen 
tot de pindasaus een gladde mooie saus is.
Eventueel nog kruiden erbij of ketjap..
Lekker op smaak maken eventueel nog sambal.




Balinese eieren

 



                          Balinese eieren

Lekker eier bijgerecht bij een Oosters maaltijd of als snack, ook lekker  bij nasi of eenvoudige bami.

Niet te moeilijk gerecht ,simpel maar lekker..

Je leest veel dat er chilisaus in moet doen die is normaal te zout.

Nu kun je zelf chilisaus maken en in een potje doen ,ik maak een chilisaus van pepertje gezeefde tomaten ,ketjap ,rijstazijn .gembersiroop

Ik had ook geen zin om lang in de keuken te staan en zo op deze manier is het net zo lekker.


Wat heb je nodig;

2 eieren

 1 Spaanse peper

 1 ui

3 tenen knoflook

kwartpakje pakje gezeefde tomaten

2 lepels gembersiroop

2 lepels rijstazijn of wijnazijn of citroensap

2 lepels z/a ketjap

1 theelepel sambal naar smaak 

chilipeper als je het nog pittiger wilt 

100ml kokosmelk

zonnebloemolie

lente ui


Eieren hard koken ongeveer 8minuten

Laten schrikken onder koud water

en eieren pellen

bak ze bruin (niet zo bruin als mijn eieren ..die gingen iets te hard) in zonnebloemolie 

ze krijgen een krokant korstje.



Ondertussen ui ,knoflook en Spaanse peper klein snijden en bakken in zonnebloemolie op laag vuur tot het zacht is

gezeefde tomaten erbij  net als ketjap rijstazijn gembersiroop  eventueel chilipeper erbij ..De saus mag pit hebben

Laat het wat inkoken een minuut of 10 en dan kunnen de eieren erbij en nog een minuut of 10 mee laten koken

op het laatst de kokosmelk erbij

Tussendoor proeven of het niet te zuur te zoet of te scherp is.

Lekker met nasi 

Nog wat lente ui erover en en wat snippers Spaanse pepers

Heel lekker!!!

Eet smakelijk šŸ˜‹











vrijdag 10 maart 2023

Romige pasta met groente


            Romige pasta met groente


Als het koud en nat weer is , dan is een bordje pasta lekker romig heel lekker , dat gaat er wel in.
Ik probeer het nog een beetje gezond te houden door er ook lekkere groente in te doen, lekkere groente die er goed bij past .
Hier smaakt vis lekker bij, wij hebben zalm erbij.

Wat hebben we nodig 2 pers.

200gram pasta
1 bakje champignons
1 rode paprika
150 gram babyspinazie
6 tot 8 sherrytomaatjes
1 ui
3 tenen knoflook
bakje roomkaas met kruiden (bv (philadelpia)
handje geraspte kaas Emmentaler
2 lepels  creme frache
witte peper
zoutarme groente bouillontablet
roomboter om te bakken

Je kunt het gerecht in 20 minuten klaar hebben, tijd gaat even zitten in groente schoonmaken en snijden.

Water op zetten voor de pasta.

Roomboter in een hapjespan, 
gesneden ui en knoflook zachtjes aanfruiten ,plakjes champignon erbij en de gesneden paprika.
laat het bakken tot het bijna gaar is .
Spinazie erbij en laat het mee bakken tot geslonken  is,
crĆØme frache erbij en de kruidenkaas.
Handje geraspte kaas  en de kruiden
roer goed door.
Pasta zal ondertussen klaar zijn niet afspoelen in het vergiet en dan met aanlengende water in de pan.
Tomaatjes doormidden gesneden erbij
Schep alles goed door.
Vis of vlees bak je tussendoor

Ik bak de zalm in een pan gemengd  olijfolie met roomboter.
kruiden citroensap  witte peper en dille. En is ook vlug klaar.

In 20 minuten een volledige maaltijd op tafel
Eet smakelijk šŸ˜‹





















dinsdag 7 maart 2023

Griekse witte bonensoep

          Griekse witte bonensoep

Een lekkere soep heb ik gemaakt met veel smaak.
Deze Griekse soep is eigenlijk zonder vlees en heet dan Fasolada.
Ik had nog dik bevleesde ribjes in de diepvries ,die ga ik er bij doen ,het word een echte maaltijdsoep.
Dit word de Fasolada met vlees.
En nu het koud is ,smaakt het dubbel zo lekker.

Wat heb je nodig:

1 literblik witte bonen of een pond gedroogde witte bonen.
2 wortels. 
2 stengels bleekselderij.
2 uien.
2 tenen knoflook.
lepel tomatenpuree.
1 blik tomaten.
1 zoutarme bouillontablet. 
zwarte peper
1 lepel oregano
1 theelepel thym
1 theelepel chilivlokken
1 theelepel gerookte paprikapoeder
peterselie.

met vlees
1 pond vleesribjes of 4 koteletten
olijfolie


Groente allemaal schoonmaken en snijden.
In een stevige pan olijfolie doen, en het vlees even bruin aanbakken.
vlees eruit en de uien bakken tot het zacht is, knoflook erbij.
De wortels en bleekslederij in de pan ,laat even mee bakken.
Tomatenpuree erbij en ook dit gaat ook even ontzuurd worden door te  mee te laten bakken.
Blik tomaten erbij en laat even doorkoken.
Doe er driekwart liter water bij ,alle kruiden en proef of het op smaak is, je kunt altijd toevoegen 
Vlees terug in de pan.
Laat het anderhalf uur zachtjes koken.
Vlees eruit 
Ik heb bonen uit blik die gaan in de in zeef en spoel ik het even goed door met koud water.
Bonen gaan in de soep.
Vlees ga ik plukken als het afgekoeld is.
strooi er wat peterselie over .
De soep is natuurlijk het lekkerst de dag erop, en dan gaan we het lekker op eten.

Heb je gedroogde bonen die gaan natuurlijk gelijk in de pan om te garen in de bouillon eventueel gelijk met het vlees..

Eet smakelijk šŸ˜‹
















 

maandag 6 maart 2023

Gevulde portobello uit de airfryer


            Gevulde portobello


Ik heb 2 portobello`s en dat lijkt me wel lekker met ham en ei.

Mijn airfryer staat altijd gebruiksklaar , dus deze 2 gaan de airfryer in.

Hoef ik geen grote oven voor voor te verwarmen .

Is ook wel lekker met dit koude grijze weer,warm je weer even voor op.


Wat heb je nodig voor 2 personen;

2 portobello`s
2 eieren
2 halve plakken ham die in de portobello passen
kruiden naar smaak, ik nam ;
zwarte peper
gerookte paprikapoeder
persillade (neem ik mee uit Frankrijk) 
anders gedroogde peterselie met knoflookpoeder

Portobello`s uithollen alles moet eruit  met kleine lepel schraap je alles zo eruit ik ben ook soep aan het maken , bij mij ging alles de soep in.
ham in de portobello leggen ,
En breek de eieren er boven ,
kruiden erop . 
En dan de airfryer in ; 180 graden 15 tot 18minuten..
Net als een oven is elke airfryer anders ,tussen door even kijken hoe ver het ei is.

Lekker als bijgerecht bij lunch of hoofdmaaltijd of als voorgerecht
Eet smakelijkšŸ˜‹








zondag 5 maart 2023

Geroosterde aubergine met ui uit de airfryer


 Geroosterde aubergine met ui uit de airfryer

Ik vind zo`n airfryer wel een uitvinding , hij staat bijna dagelijks aan , de eieren erin koken een makkie , vlees en  groente roosteren.
Tuurlijk ook de snacks en de frieten.
Maar vooral groente roosteren vind ik wel heel lekker en makkelijk.
Het kan ook in de oven hoor,  het voorwarmen hoef je niet te doen meer.
In de oven op bakpapier op de ovenplaat ook 200 graden 20 minuten tot 30minuten. 

heb ik veel groente gaat het toch welde oven in..maar1aubergine met 1 ui..dat gaat simpeler in de airfryer.
Voor vandaag is het een bijgerecht.

Wat heb je nodig;

1 aubergine
1 rode ui
1 theelepel knoflookpoeder
kleine lepel oregano
2 lepels olijfolie
1 lepel citroensap


Aubergine uiteinde verwijderen, en met een dunschiller strepen schillen als een zebra
En in plakken snijden van ongeveer een halve centimeter.
doe het in een schaal
Ui schillen en in dunne plakken snijden
bij de aubergine.
In een kommetje olijfolie met citroensap ,knoflookpoeder en oregano 
meng het goed.
schenk uit over de groente , meng het goed en schusd een paar keer om.Het kan nu de airfryer in
Ongeveer 20 minuten op 200 graden.
Maak ondertussen de tahinsaus dat is er lekker bij 


En lekker eten en genieten ervan .
Lekker met Marokkaanse gehaktballetjes en wij aten er de parelcouscoussalade bij


Eet smakelijk