zondag 15 januari 2023

Tonijnsalade van bloemkoolrijst


                 Tonijnsalade van bloemkoolrijst


Deze tonijnsalade is zo lekker dat zelfs mensen die geen bloemkool lusten (denk aan mijn man) Het met veel smaak eten ,beter gezegd ik mag blij zijn dat hij niet alles opeet.
Dus dat moet genoeg zeggen mocht je twijfelen, had ik ook hoor bloemkool heeft zo`n typische smaak...maar dat valt hier in het niet.
Het is zo`n recept die je vaak kunt maken  en je krijgt je portie groente  wel binnen .Ik zet tussen de haakjes de merken waar het minste zout in de producten zit.
Maak eerst de bloemkoolrijst;
 

Verder hebben we nodig voor 4 pers.

1 ui
2 tenen knoflook
1 groene paprika
1 tomaat vruchtvlees verwijderd
3 stengels lente ui
kleine Spaanse peper zonder zaadjes
5augurken (Kesbeke)
zilveruitjes(Kesbeke)
groot blik tonijn in zonnebloemolie
klein blikje tonijn in olie voor versiering
4 eieren
4 lepels Griekse yoghurt
4 lepels mayonaise (Zaanse mayonaise)
1 klein blikje tomatenpuree (Delmonte)
azijn naar smaak
3 lepels olijfolie 
2 lepels citroensap
1kleine lepel zoutarme mosterd  (Damhert)
1 lepel gedroogde oregano
flink wat zwarte peper
paprikapoeder




Maak alles in een grote kom dan de bloemkool rijst erbij Houd wat augurken en zilveruitjes over als versiering ei is ook versiering.

En naar smaak kun je altijd nog wat toevoegen .
De salade moet ook niet te droog zijn.
En  voor het eten maak je je bordje op zoals jij het wil.








Bloemkoolrijst zelf maken

 

                   Bloemkoolrijst zelf maken


Bloemkoolrijst zelf maken is niet moeilijk , je weet wat je gebruikt .
Je moet een goede hakselaar bij de staafmixer hebben ,of een  keukenmachine.
Stronken kun je erbij doen .Je kunt bijna de hele bloemkool gebruiken.

Tuurlijk kun je het kopen vers of diepvries , maar ik vind het vrij duur , is niet vers en wie weet gebruiken ze alleen de stronken.

Garen doen we de bloemkoolrijst in de oven.
Hij is geschikt voor een huzarensalade te maken of bloemkoolnassi of risotto.
Wat je maar wilt.

Oven voorverwarmen op 180 graden.
Bakpapier op de bakplaat.
Doe stukken roosjes en stronk in de machine maal niet te fijn.
En schud uit op de bakplaat ,maak niet te dikke laag.
Bakplaat in de oven 20 minuten.
Tussendoor even om scheppen  pas op voor de stoom die uit de oven komt.
Laat het niet bruin worden..Langs de randen word het vlug bruin ..dan ook ovenplaat uit de oven.
Na afloop ovenplaat uit de oven en laat afkoelen.






zaterdag 14 januari 2023

Chimichurri


                               Chimichurri

Het is een woord wat bijna niet uit te spreken is .
Het komt oorspronkelijk uit Argentinië.

Lekker sausje voor bij vlees en vis ook bij de BBQ is het erg lekker
Veel groene kruiden die je zo pittig kunt maken als je zelf wil met Spaanse peper
Blijft een paar dagen goed in een afgesloten potje in de koeling.
Je kunt het pureren , ik houd van een grovere versie,en snijd alles zo klein mogelijk.

Nodig voor potje chimichurri

sjalot 
2 tenen knoflook
 1 spaanse peper
 bosje peterselie
1 lepel gedroogde oregano
klein bosje verse oregano (niet te krijgen ..extra gedroogde oregano)
wat takjes verse thijm
zwarte peper
2 lepels rode wijnazijn
80 tot 100ml olijfolie ; alles moet net onder staan , schud olijfolie alles laatste toe.



Snijd alles heel klein, doe in een potje azijn er bij dan de olijfolie  goed door elkaar mengen
Wil je een pasta even pureren met staafmixer of keukenmachine.
Lekker op vlees en vis..Wij aten het op zalm.














vrijdag 13 januari 2023

Kikkererwten met spinazie en gebakken ei

      Kikkererwten met spinazie en gebakken Ei


Het is een idee wat je met restjes doet en  wat nog lekker is . Ik heb kikkererwten over van gisteren van de; Gekonfijte  Tandoori kikkererwten
Ook nog een restant spinazie en ei altijd lekker bij spinazie.
Een lekkere lunch.

Natuurlijk hoef je het niet van restjes te maken.
Klein blikje kikkererwten met spinazie en een ei volstaat.


Wat heb je nodig;

klein blikje kikkererwten
ongeveer 100gram spinazie 
1 ei
olijfolie om te bakken
paar cherrytomaten
1 teen knoflook
halve theelepel komijnzaad
halve theelepel pul biber of chilipeper
witte peper 
paprikapoeder.

Olijfolie in de pan en laat de spinazie slinken,
 Kikkererwten goed spoelen met koud water.
Komijnzaad chilipoeder en klein gesneden knoflook  bij de spinazie.
 Kikkererwten er bij en de tomaatjes laat de tomaatjes  zacht worden .
In een andere pan olijfolie in de pan en bak je ei met peper en paprikapoeder.
Alles gaar en klaar , lekker op het bord en eten maar.
Veel vezels bij deze maaltijd goed voor ons.
Eet smakelijk.










 
 

donderdag 12 januari 2023

Turkse Kofte

 

                                  Turkse kofte


Turks gehakt gerecht  wat je kunt maken van lams,rund of kipgehakt.
Ik heb kipgehakt vandaag.
Het moet eigenlijk lekker gegrild worde nop de BBQ..maar half januari en het regent bakstenen.
Het word bakken in de pan, mijn oven is al in gebruik .
En nu doet het niks af aan de smaak want ze waren ontzettend lekker.
Het is erg lekker met yoghurtsaus en de gebakken ui met sumak

Wat nodig  voor kofte

250 gram kipgehakt
verse peterselie handje vol
1 teen knoflook
2 theelepels komijnzaad
halve theelepel zwarte peper
halve theelepel gerookte paprikapoeder
paneermeel paar lepels
1 ei

1 rode ui
sumak


Doe alle ingrediënten  van het gehakt bij elkaar en meng het goed door elkaar.
Maak er 4 kleine balletjes van en druk het een beetje in elkaar als worstjes.
Zet het een paar uur weg in de koeling

Bak  de kofte in zonnebloemolie tot het mooi bruin en gaar is.
Als het vlees bijna gaar is doe er fijn gesneden rode ui bij en laat meebakken.
Strooi er wat Sumak op.
Sumak koop je bij de Turkse winkel.
Lekker met tomatensaus of yoghurtsaus .
Ik had er vandaag  de saus die hoorde bij de Tandoori kikkererwten




















Gekonfijte tandoori-kikkererwten


            Gekonfijte tandoori-kikkererwten

Weer eens een een gerecht uitgezocht uit èèn van mijn kookboeken van

  Yotam Ottolenhi ..Deze man is chefkok en heeft verschillende restaurants en winkels in Londen.

De meeste recepten komen uit het Midden Oosten ,en heeft al veel kookboeken geschreven samen met zijn medewerkers.

Het recept komt uit het kookboek de testkeuken.


Het is een simpel gerecht ..ook wel weer eens leuk ..alles in een pan en hup de oven in.

Ik maak het voor 2 personen en zonder zout ..en dan is het altijd afwachten of het ook lekker is..Maar er zitten genoeg kruiden in dus het zal wel  heel lekker zijn.

Het zijn kikkererwten in een pot die goed met koud water gespoeld moeten worden het meeste zout is ervan af en ook het overtollige zetmeel.


Wat hebben we nodig;

1 pot of blik kikkererwten
250 gram cherrytomaten of snoeptomaten
2 Spaanse pepers
6 teentjes knoflook
citroensap
stukje gember 2 cm
klein blikje tomatenpuree
2 theelepels komijnzaad
halve theelepel kurkuma ..koenjit is hetzelfde alleen Indonesische naam
2 theelepel korianderzaad
theelepel paprikapoeder
1 theelepel pul biber
olijfolie


Yoghurtsaus
150g Griekse yoghurt
2 lepels  verse muntblaadjes
korianderblaadjes of peterselie
1 teen knoflook
1 lepel citroensap
zwarte peper
 Doe deze ingrediënten allemaal in de keukenmachine en mix tot gladde saus.


Neem een pan die in de oven mag op 150 graden
Liefst met deksel anders afdekken met aluminiumfolie.
Daarna serveren uit de pan met yoghurtsaus


Ik heb mijn vijzel kapot en dan doe ik de komijnzaadjes even bakken in de olie.

Komt ook de smaak naar boven.

Heb je een vijzel even kapot maken erin.

Ik doe 1 teen teen knoflook fijn snijden net zoals de gember.

doe ik even bij komijnzaad in de pan.

pan gaat van het vuur.

Oven voorverwarmen op 150 graden.

Dan kan alles in de pan kikkererwten tomaten alle kruiden tomatenpuree, snijde de pepers in de lengte .

Schep alles goed om en de pan kan met deksel in de oven voor 75 minuten.

Tussendoor een keer kijken of het niet droog staat ,de tomaatjes laten wel vocht los als ze open knappen..anders beetje vocht erbij.

Na 75 minuten zet de pan op tafel zet er de yoghurtsaus bij en schep lekker op ,Er mag nog citroen bij om over uit te knijpen

Ik maakte er nog een groene salade bij en Turkse Kofte

Turkse kofte











woensdag 11 januari 2023

Kip Biryani

 


Weer een kruidig Indiaas gerecht , als je een zoutarm dieet heb zijn dit zulke lekkere  gerechten die zo gekruid zijn dat je nooit zout mist.

Dit is een eenpansgerecht van kip met rijst, het is even werk het is niet simpel en en je moet er even bij blijven Ik heb wat extra foto`s erbij gedaan hoe ik werk.

En bij elk onderdeel weer de spullen wat je nodig heb.

Lees alles goed door en zet alles klaar wat je nodig heb.

Je moet er even de tijd voor nemen.

De kip word eerst gemarineerd en moet wel even intrekken , maak het minimaal een uur van te voren.

En neem kipdijfilet het is smakelijker en word niet droog  maar blijft mals.


 Marinade voor kip voor 2 personen;

300 gram kipdijfilet..
3 lepels Griekse yoghurt
1 eetlepel garam  massala
theelepel kurkuma
1 eetlepel citroensap
1 geraspte teen knofllok
1 cm gemberwortel heel fijn gesneden
halve theelepel chilipeper 


Meng alles door elkaar en doe er de kipdijfilet bij en omhul ze helemaal met de marinade.
Zet het voor een uur weg in de koelkast.
Kipfilet word er heel mals van.


Het word tijd om de kip te bakken  we nemen er weer nieuwe kruiden voor.

Zonnebloemolie
1 laurierblad
6 kruidnagels 
1 kaneelstokje 
4 kardemoms
halve theelepel karwijzaad 
foelie (poeder)
1 kleine ui

Doe alle kruiden in de zonnebloemolie en laat het een paar minuten bakken 
Dan de de dun gesneden ui erbij laat even bakken tot ui kleur krijgt 
Nu kan de kip erbij met marinade.
Even op hoog vuur bakken en dan vuur zacht deksel op de pan en laat de kip garen.

Ik doe wat saffraandraadjes in weinig warm water .





We zijn een fase verder en we gaan nog wat kruiden toevoegen.
Even proeven .


Handje verse munt.
extra chilipeper of pull biber  toevoegen .
misschien nog een lepel yoghurt
1 theelepel garam massala.
Halve zoutarme kipbouillontablet kun je toevoegen ..maar hoeft niet.
Schep alles goed door.


Neem Basmatirijst  ik neem 1 kop voor 2 personen
De rijst  komt boven op het vlees..
De saffraandraadjes met het water erover en .
Water op de rijst alles moet onder staan tot pinkkootjes hoogte ..zo heb ik het geleerd laat koken en doe de deksel op de pan en laat zachtjes garen.
Regelmatig kijken of het niet droog staat, anders kokend water toevoegen,
Rijs is gaar laat het dan nog even staan met de deksel op de pan.
Leg er citroen bij en wat verse munt ..Een kneep uit de citroen geeft nog eens extra smaak.
Eet smakelijk en enjoy😋







Matar paddestoel curry

 

                      Matar paddenstoel curry


Lekker gekruid Indiaas groentegerecht...matar betekent erwten..en die geven de mooie groene kleur en het zoetje.
Neem geen blik maar diepvrieserwten .
Ik maak het tot een vrij droog gerecht wil je soppen met naan brood maak je het wat soppiger door wat extra room of kokosmelk toe te voegen
Lekker met witte rijst met naan-brood of een ander Indiaas gerecht.


Voor 2 personen 

Bakje kastanje paddenstoelen
kop diepvriesdoperwten
1 tomaat
1 ui
1 teen knoflook
stukje gember 1 cm
1 rode peper
1 theelepel garam massala
halve theelepel komijnzaad
halve theelepel kurkuma
1theelepel korianderpoeder
chilipoeder of pul biber.
100 ml kokosmelk of room 
zonnebloemolie 


Snijd ui knoflook pepertje en gember klein.
Tomaat in blokjes snijden.
Champignons in plakken snijden.
Olie in de pan en bak ui knoflook en pepertje aan  strooi komijnzaad erbij.
tomaat erbij en laat langzaam zacht worden.
De Garam Massala erbij met kurkuma en chilipoeder erbij.
Goed doorroeren de champignons kunnen erbij.
Doe deksel op de pan en laat champignons op laag vuur gaar worden
De doperwten erbij  en kokos melk of room
Goed doorroeren en niet aan de kook laten komen maar even zachtjes laten sudderen zonder deksel.
Als je het lekker vind wat verse korianderblaadjes erover strooien..Maar niet iedereen vind dat lekker, houd hier rekening mee.
Smaakjes komen samen.

Lekker eten ..en enjoy.😋







dinsdag 10 januari 2023

Fasolakia Giaxni


                              Fasolakia Giaxni


Fasolakia Giaxni is een Grieks spercieboontjes recept. 
Kruidig en smakelijk.
Boontjes uit het water zonder zout is gewoon niet lekker , daar moet je iets mee doen.
 Ik roerbakte het normaal al met veel andere groente. Maar op deze manier is het ook erg lekker.
Ook dit is weer een eenvoudig en makkelijk recept.
En boontjes kun je weinig verkeerd aan doen ,het is een makkelijke smaakvolle groente die het hele jaar vers verkrijgbaar is.

Wat heb je nodig voor 2 personen;

4 ons spercieboontjes
1 ui
1 teen knoflook
blik tomaten 
handvol tomaatjes
zwarte peper
lepel verse oregano ..anders gedroogde .
lepel citroensap
olijfolie
Geitenkaas


Boontjes schoonmaken en goed wassen
Kook ze gaar

Ui en knoflook fijn snijden.
Olijfolie in de hapjespan en fruit de ui en knoflook aan.
tomaatjes erbij en blik tomaten of pak gezeefde tomaten
zwarte peper naar smaak en de oregano erbij.
Even door laten koken..
De gare boontjes kunnen erbij , goed omscheppen
en laat 10 minuten zachtjes koken .
Komen de smaakjes ook in de boontjes
Voor het opdien wat geitenkaas brokkelen .
Normaal hoort er natuurlijk Feta over
In geitenkaas zit veel minder zout.
Verse oregano erover en lekker eten
Eet smakelijk en Enjoy.
















maandag 9 januari 2023

Italiaanse frittata


                                Italiaanse Frittata

Frittata is een luchtig eiergerecht met groente uit Italië.
Het is ook heel erg geschikt om restjes groente in te verwerken.
Je kunt het als lunch of als avond eten nemen.
Ook lekker als koud gerecht opeen zwoele  zomeravond. 

Eigenlijk kun je er alle kanten mee op
Nu is het hartje winter en ik vind het lekker als lunch en er is genoeg voor 4 keer.
De dagen erna even opwarmen in magnetron of airfryer, wat ik dan doe.

Ik gebruik i.p.v. room Griekse yoghurt ,maakt het geheel luchtiger.
Maar wil je liever room dan neem je dezelfde hoeveelheid room.

Ik neem een springvorm, daar moet dan wel bakpapier in , je wilt niet dat het eimengsel weg loopt.

Ik bak alle groenten even aan, weet ik zeker dat het gaar is.

Wil je liever andere groenten ..alles kan natuurlijk.

Wat heb je nodig voor 1 springvorm 

1 grote stang prei
1 grote ui
1 teen knoflook
1 rode paprika
1 halve courgette
100gam spinazie
half bakje cherrytomaten
1 lepel gedroogde oregano
lente ui
theelepel thym
zwarte peper naar smaak

5 eieren
100 ml Griekse yoghurt 10%
2 lepels zuivelspread
peper
verse basilicum
verse oregano
pul biber peper
zwarte peper

100gram geitenkaas
olijfolie
1 vel bakpapier




Begin met het snijden van alle groenten.

Doe eieren ,yoghurt zuivelspread  en alle kruiden mengen met elkaar , het vlugst gaat het met de staafmixer.

Oven voorverwarmen op 200graden.

Ik begin met de spinazie te roerbakken kan het zo nodig even uitlekken in de zeef 
mocht er nog vocht inzitten.

Olijfolie in een hapjespan bak ui met knoflook even aan, paprika erbij en de courgette en goed om en om roeren laat het even een beetje gaar worden .
Als laatste de prei die ook omscheppend even mee laten bakken vuur kan uit.
tomaatjes niet mee bakken.
Lenteui erbij gedroogde oregano  thym en peper en alles omscheppen.

Groente verdelen over je springvorm
het eimengsel er over
Tomaatjes door de helft snijden en boven op het eimengsel leggen
nu de geitenkaas verbrokkelen en erover verspreiden.

Plaats hem voor een half uur in de oven 200 graden ..van tevoren wel kijken of alles goed gaat.

Laat hem even afkoelen voor je gaat eten.

Eerst de rand van de springvorm eraf dan koelt hij wat vlugger af.

Eet smakelijk en enjoy!😋