woensdag 1 februari 2023

Soep van groente met kikkererwten en kipgehakt


 Soep van groente met kikkererwten en kipgehakt


Geinspireerd door Yotam Ottolenghi en Marokkaanse harira

En daar een eigen draai aan gegeven. Knolraap met wortel, en aan knolraap kan ik zo moeilijk komen.In patatjes gesneden lagen ze in de winkel..
Oke ik heb er voor gekozen want  misschien in de randstad nog te zien een knolraap waar ik woon niet te krijgen. En ik vind het zo lekker.
Het word een kruidige soep  goed gevuld die ik versterk met de kipgehakt balletjes .
Lekker met Libanees platbrood 

Soep voor 2 personen.

1 grote ui
4 tenen knoflook
3 winterwortels
250 gram knolraap
kikkererwten (blik 400gram)
1 klein blikje tomatenpuree (Delmonte)
1 eetlepel rozen harissa
1 theelepel komijnzaad
1 kaneelstokje
1 zoutarme groentebouillontablet.
eventueel zwarte peper
peterselie
olijfolie

balletjes gehakt;

200gram kipgehakt
paneermeel
1 ei
komijnzaad
knoflookpoeder
paprikapoeder
halve theelepel harissa 
halve sjalot (fijn gesneden)
olijfolie

Alle groenten schoonmaken en snijden wortel in grove stukken

Olijfolie in de pan en ui aan fruiten tot het zacht is
Voeg de groenten toe  en ongeveer 750 ml water
Als het kookt tomatenpuree ,harissa ,kruiden en kaneelstokje erbij
Vuur zacht zetten en laat de groente gaar worden

Ondertussen kipgehaktballetjes maken ,alle kruiden bij het gehakt en kneden en balletjes draaien
olijfolie in koekenpan en balletjes gaar bakken tot ze mooi gekleurd zijn.

Groente gaar ,het kaneelstokje eruit halen en de kikkererwten erbij goed om roeren
Op het laatst de kipgehaktballetjes.

Deze soep kun je een dag van tevoren maken .Dan is de smaak op zijn best.
Peterselie bij opdienen erover strooien.
Eet smakelijk 😋






Humus


                                     Humus


Humus kun je natuurlijk overal kopen ,maar zelf maken is net zo leuk.
Ook nog een stuk lekkerder
Heerlijk op Libanees flatbrood op komkommer of een puntpaprika er mee vullen.
Je hoeft geen keukenprinses  te zijn .Het is simpel en makkelijk en vlug klaar.
Je moet wel een staafmixer hebben of keukenmachine.
Ik maak hier de simpele manier , waar je naar believen aan kunt toevoegen.
Ik denk dan aan pul biber ,sesamzaadjes ,basilicum.

Wat heb je nodig;

1 blik kikkererwten (400gram)
3 lepels tahin
1 a 2 tenen  knoflook
2 theelepels citroensap
zwarte peper naar smaak
handje peterselie
3 eetlepels olijfolie

Kikkererwten in vergiet en afspoelen met koud water ,laat goed uitlekken.
Houd een paar kikkererwten apart als garnering.

Op de olijfolie na alles bij elkaar doen en blend het met de keukenmachine of blender, hij is wat te dik en we doen er langzaam olijfolie bij,  vind je het nog te stevig doe er dan wat koud water bij.

Alles kan nu over in een kom maak een kuiltje en leg er de kikkerwten op en schud er wat olijfolie over en peterselie

Hij smaakt al echt lekker ik strooi er nog wat pul biber op als we gaan eten ,heeft het net wat meer pit.
Eet smakelijk 😋











dinsdag 31 januari 2023

Arabische sperzieboontjes met kipgehaktballen

Arabische sperzieboontjes met kipgehaktballen


Boontjes wie vind ze niet lekker , de meest moeilijk eter eet wel boontjes.
Op Arabische wijze is dat in tomatensaus, daar vind ik gehakt balletjes ook lekker in ..Maak ik er 1 pot van op het laatste moment.

Wat hebben we nodig voor 2 personen

Voor het gehakt

200gram kipgehakt
1 ei
1 sjalot
paneermeel
1 theelepel harissa
2 1 theelepel paprikapoeder
zwarte peper
halve theelepel komijnpoeder
halve theelepel gedroogde koriander
1 theelepel gedroogde peterselie
1 theelepel Ras el hanout

Olijfolie

Voor de saus;
1 grote rode ui
4 tenen knoflook
handje zoete tomaatjes
1klein blikje tomatenpuree (Delmonte)
halve theelepel komijnpoeder
1 theelepel harissa
halve theelepel gemberpoeder
peper naar smaak
Verse peterselie 
half kopje bouillon

4 ons boontjes schoonmaken en koken tot bijna gaar

We beginnen met het gehakt ;
Doe alles wat er staat bij het gehakt en kneed er 4 balletjes van
Laat het een uurtje rusten in de koelkast
In Harissa zit veel minder zout dan in sambal,is ook een goede vervanger.

Olijfolie in de koekenpan
Snijd de rode ui in smalle reepjes en knoflook fijn snijden.
Doe de rode ui in de olijfolie bakken tot het zacht is knoflook erbij en de droge  kruiden erbij vlak voor het klaar is.
op de peterselie na .  
Uienmengsel is klaar ,zet het even apart doe het op een bord


Olijfolie in de pan en bak het gehakt om em om bruin en laat het met de deksel op de pan een kwartiertje zachtjes bakken.

Uien terug in de pan gehakt balletjes eruit.

Tomatenpuree erbij de bouillon en de harissa meng het goed door elkaar.
De boontjes erbij en goed mengen door elkaar.
dan kan het gehakt weer terug. 
Deksel op de pan en op een laag vuurtje nog even laten garen.
Je ziet in mijn pan nog oranje groenten het was een restje koolraap ,gewoon meegekookt en het was lekker.
Eet smakelijk😋







maandag 30 januari 2023

Mosterd maken we zelf


                     Mosterd maken we zelf


Het is niet zo moeilijk om te maken, het lastige is over 2 weken weet je pas of hij echt lekker is.
Als hij klaar is denk je tja het is toch wel scherp...of jeetje wat lekker.
Over 2 weken kan ik zeggen hij is echt lekker of het is een pittige mosterd.
Het word steeds lastiger om zoutarme producten te krijgen 
Ze halen het gewoon uit het assortiment , dan is er 1 oplossing ;
Zelf maken;
Het mosterdzaad grote zak 130 gram heb ik gekocht bij een Turks Arabische winkel daar is het goedkoop.

Wat heb je nodig voor ongeveer 200 g. mosterd

Mosterdzaad 100 gram
200 ml wijnazijn
30 ml water 
1 kleine lepel honing
1 theelepel kurkuma (voor de kleur)
 peper

Meng dit alles bij elkaar in de hakselaar van de staafmixer ,of met sikkelmes in keukenmachine

Klop tot een smeuige massa ongeveer in 5 minuten , lukt het niet in 1 keer  ,doe het de volgende dag nog een keer een paar minuten .
Mosterd zaadjes zijn dan wat zachter geworden in de azijn.
Daarna de mosterd in een grote pot of kleine potjes overbrengen.
Deksels goed dicht zet het 2 weken weg in de koelkast
Dan is de echte scherpte eruit en de mosterd op smaak.












Zachte polenta met groente


                 Zachte Polenta met groente

Als je denk dit kun je eten koolhydraatarm dan heb je het mis .
Er zitten veel koolhydraten in.
Maar kan wel heel goed in een gezond dieet.
Wat is Polenta , het is een Italiaans gerecht van mais  tot maismeel vermalen.
Meestal koop je voorgekookte maismeel en hoeft het maar een paar minuten te koken. Blijf het goed roeren met de garde.
Ik maak een zachte puree van de polenta.het groentegerecht wat je er bovenop legt is erg lekker .Ik had ook kipdrumsticks uit de airfryer voor erbij.

De tomaatjes heb ik geroosterd in de airfryer, 
Hele zoete tomaatjes 200gram bestrooien met peper oregano knoflookpoeder en  gedroogde basilicum .Flink olijfolie er over en 15 minuten in de airfryer op 200graden tot ze openspringen.

Nodig voor 2 personen

100 gram polenta
350 gram bouillon
lepel roomboter 
lepel mozzarella
peper naar smaak.

Groente;
halve courgette
200gram champignons
1 ui
3 tenen knoflook
peper 
gedroogde basilicum 
gedroogde oregano
roomboter om te bakken
Gegrilde tomaten met vocht en olie en kruiden die uit de airfryer komen



Groente schoonmaken en snijden.
Roomboter in de pan en de uien zachtjes laten garen.
champignons erbij en de knoflook, na een paar minuten de courgette.
Kruiden erbij en stoven laten tot het gaar is.

Ondertussen bouillon voor de polenta opzetten.
Als de bouillon kookt de polenta erbij en met de garde goed roeren tot het dikker word als een puree, word het te vast dan wat extra bouillon of water erbij.
roomboter en mozzarella erdoorheen kloppen en peper .

Tomaatjes door de groente lepelen


Op je bord de polenta uitstrijken en de groente erboven op.

Smaakt kip of gebakken vis erg lekker bij.

Eet smakelijk.😋 



 











zondag 29 januari 2023

Gevuld Turks brood


                       Gevuld Turks brood

Het ideale zaterdag comfort food. Knapperig brood groente en smeltkaas.
Je kunt natuurlijk een brood zelf bakken of vers kopen ,maar ik kies voor een Turks afbakbrood.
Het is een tijd geleden dat ik het gemaakt heb, ik kon het zo gauw ook niet vinden op mijn oude site ..
Daarom ook hier begonnen. Het staat er te vol.
Niet te overzien ,en elke keer wat bij Jouwweb.
Nu hoef ik zelf niet meer te zoeken en staat hij hier op het blog..want het is te lekker.

Wat heb je nodig voor Turks gevuld brood voor 4 personen 

1 Turks brood
200gram rundergehakt
1 ui
3 tenen knoflook
1 Spaanse peper
2 paprika`s
halve courgette
halve stang prei
150 gram champignons
1 bol mozzarella
handje  geraspte mozzarella
1 eetlepel oregano
halve eetlepel basilicum
halve eetlepel baharat
theelepel gerookte paprikapoeder
theelepel paprikapoeder
zwarte peper naar smaak
olijfolie



 

Alle groente snijden.
Oven voorverwarmen op 200 graden 

Olijfolie in een hapjespan  en bak gehakt rul
strooi er peper paprikapoeder en gerookte paprikapoeder op
Dan knoflook en Spaanse peper en paprika erbij en goed omschudden
De rest van de groente kan er bij en de kruiden 
Bakken tot alles gaar is



Turks brood het kapje er voorzichtig afsnijden en met een lepel het brood uithollen
Bakpapier op de bakplaat en leg  het brood erop
Doe het brood vullen en de mozzarella kan erop gelegd worden .



Kapje op het brood leggen en zet de plaat voor 15 minuten in de oven 200 graden

Als je  het brood eruit haalt is het brood lekker knapperig de kaas gesmolten .

Brood snijden en lekker eten .

Is er over ..volgende dag even de oven in ,met een vochtige hand langs het brood gaan (niet drijfnat maken een beetje bevochtigen) en de oven op 120 graden zetten een minuut of 10 ,lekker voor de lunch of om mee te nemen voor onderweg.
Eet smakelijk😋
 





zaterdag 28 januari 2023

Zalm Teriyaki

 

                               Zalm Teriyaki

Zalm moet je niet teveel mee rommelen want het is al lekker van zichzelf.
Maar voor zalm Teriyaki maak ik een uitzondering.

Het is best lastig om te maken en misschien is de smaak heel anders als je het "gewoon"eet. 
Maar wij vonden dit een heel smakelijk sausje voor de  zalm.
Ik maak ook maar een beetje stel je voor het valt tegen .
Maar het viel helemaal niet tegen ..het was heerlijk.

Wat heb je nodig voor 2 stukjes zalm

1 lepel ketjap
1 eetlepel water
1 eetlepel rijstazijn
1 theelepel  maplesiroop
1 eetlepel Mirin. (zoete Japanse rijstwijn)te vervangen door sherry.
2 theelepels sesamolie
halve theelepel knoflookpoeder
halve theelepel gemberpoeder
kwart zoutarme kipbouillontablet verkruimelen.

theelepel maizena  aangemaakt met water,
nigella zaadjes 
sesamzaadjes 

Op de maizena na meng alles bij elkaar ,met dit mengsel smeer ik de zalm in trekt lekker in als je het een paar uu van te voren doet ,en daarna wat citroensap over de zalm.

De rest gaat in een pan en laat ik even koken
Daar gaat de aangelengde maizena bij
Klaar ;dan in een schaaltje en schep je over de gebakken zalm.
Strooi wat nigellazaaad en sesamzaadjes erover.









Groenteburgers


                                 Groenteburgers


Het stond al een tijdje op mijn verlanglijstje om te maken groenteburgers.
Het is de eerste keer en dan zie je gelijk waar de knelpunten liggen.
Ik weet voor volgende keer dat ik ze iets dikker moet maken .
En iets minder zonnebloemolie
Wat smaak aangaat zijn ze top.
Alles moet geleerd worden , en nooit te oud om te leren.

En zo moeilijk is het niet en  als je een staafmixer met hakselaar heb kost het ook niet veel tijd.

Nodig voor 2 personen ;8 burgers

1 winterwortel
halve courgette 
1 ui 
2 tenen knoflook
1 ei 
2 lepels bloem
zwarte peper
1 kleine lepel Vandouvan (of wat je lekker vind aan kruiden)
1 lepel oregano
50 gram geraspte mozzarella
flinke laag zonnebloemolie in de pan waar je in bakt.

Heb je geen hakselaar bij je staafmixer , dan maar lekker de groente raspen.
Alles in een grote schaal bloem ei kruiden en kaas erbij.

Zonnebloemolie in de pan en laat die heet worden, ik controleer altijd met een korst brood of het vet heet genoeg is.
Borrelt het erom heen dan is het vet heet genoeg.

Ik heb een hamburger maker en daar doe ik de groenteburgeres mee maken, maar zoals ik zei ze moeten wat dikker de volgende keer. 
Heb je dit niet dan met 2 lepels of ijsbollenlepel een balletje in het vet en wat naar buiten duwen,
Laat de burgers bruin bakken minuut of 4 aan de ene kant omdraaien en een paar minuten aan kant 2
Uit laten lekken op keukenpapier als je ze uit het vet haalt.
De volgende serie  bakken en daarna lekker eten.
Eet smakelijk😋












vrijdag 27 januari 2023

Kip en groente uit de wok


                    Kip en groente uit de wok

Rondje door de koelkast ,wat ik kan gaan wokken .

Je kan zo weer van veel restjes afkomen zonder wat weg te gooien.

Lekker een smakelijk gerecht met gemarineerde kipdijfilet en veel groente.
Gezond is wokken ,de vitaminen blijven in het gerecht en worden niet met het kookwater weggegooid.
Ik geef een voorbeeld , maar je kunt ook andere groenten gebruiken die je in huis 
heb en wat je lekker vind.
Ik was nog bijna vergeten om foto`s te maken.Een paar heb ik er.
Niet van mijn bordje, gewoon vergeten...maar reken maar dat het heel lekker was.

Wat heb ik gebruikt;

3 ons kipdijfilet
1 ui
3 tenen knoflook 
Spaanse peper
3 eetlepels zoutarme ketjap
1 lepel citroensap
1/2 halve  theelepel komijnpoeder
halve theelepel zwarte peper
korianderzaad
1 lepel gembersiroop
sesamolie

Groente

1 stengel bleekselderij
1 paprika
1 stang prei
1 winterwortel
150 gram champignons
200gram broccoli
Halve courgette 
Spaanse peper
halve zoutarme kipbouillontablet
zwarte peper
halve theelepel korianderzaad
halve theelepel komijnzaad
I/2 theelepel gemberpoeder
2 lepels water
sesamolie
zonnebloemolie
sesamzaadjes
lenteui



Snijd alle groente in reepjes of blokjes


Snijd de kipdijfilet in blokjes en marineer ze met alle kruiden die er onder staan en zet het een paar uur in de koelkast.


Doe zonnebloemolie in de wok en begin met de groente te wokken die het langste tijd nodig heeft om te garen op hoog vuur
Ik begin met de bleekselderij paprika en wortel te wokken doe dat een paar minuten.
De courgette en prei gaat erbij.
Champignons in plakjes snijden en erbij .
Op het laatst de broccoliroosjes erbij.
Paar lepels water met halve zoutarme bouillontablet..even goed omroeren en de kruiden erbij.
Meer doen we er niet bij ,het krijgt straks veel smaak van de kip met marinade.
Is de wortel bijna gaar ,de groente die de langste tijd nodig heeft ,gaat  alle groente in een schaal klein scheutje sesamolie erover en even omscheppen.

Beetje olie in de wok en kipdijfilet bakken met de marinade ..de uien ,knoflook en Spaanse peper op hoog vuur. En schep goed om .
Laat het niet verbranden.

Als de kip gaar is de groente erbij goed omroeren .

Lenteui erop en sesamzaadjes er over strooien.

Het is klaar het ruikt ontzettend lekker .Je kunt er rijst of bami bij eten .

Eet smakelijk😋



donderdag 26 januari 2023

Pasta Norma ,my way

 

                   Pasta Norma my way


Pasta Norma is officieel een vegetarisch pastagerecht uit Sicilië met gebakken aubergine
Officieel word de aubergine gebakken in olijfolie, 
Ik gril het in de oven dat is minder vet .En het gemak.
En ik maak de saus met rundergehakt.
Ik eet niet vaak pasta, en als ik het eet moet het genieten worden van een bordje  comfort food.
Omdat ik wil afvallen is het minder pasta met veel groente.
Is het nog supergezond ook.

Voor 2 personen

200gram pasta
250 gram rundergehakt
200 gram broccoli
1 ui 2 tenen knoflook
1 aubergine
2 tomaten 
kleine lepel oregano
theelepel paprikapoeder
flink knoflookpoeder
zwarte peper
chilipeper
mozzarella geraspte kaas
1 glas rode wijn 
1 groot blikje tomatenpuree ;Delmonte
1 pakje gezeefde tomaten 
halve zoutarme runderbouillontablet
Verse blaadjes basilicum


Ik begin met de aubergine;

Oven voorverwarmen op 200 graden.
Op de bakplaat bakpapier leggen.
Doe in een schaal olijfolie en doe er flink peper in en knoflookpoeder.
Snijd onderkant en bovenkant van de aubergine af.
en snijd flinke blokken van de aubergine
Alles in de gekruide olijfolie, hussel het goed door.
en stort het op de bakplaat.

Zet de plaat 20 minuten in de oven  ,Aubergine is gaar en zacht.


Ui knoflook klein snijden 
Olijfolie in een ruime pan en fruit ui aan
Daarna het rundergehakt erbij ,bak die rul met zwarte peper en veel paprikapoeder
knoflook kan er bij.
Als het gehakt bruin is de stronkjes broccoli erbij 
Dan maken we het af met tomatenpuree gezeefde tomaten even goed mee laten bakken 
Wijn erbij en dan 2 dl vocht met bouillontablet.
En dan mag het een uurtje of heb je veel tijd 2 uurtjes laten garen 
De saus word dan steeds lekkerder  hoe langer hij opstaat.
Wel regelmatig kijken of hij niet te droog word anders wat vocht erbij..
Wel kokend water erbij..
De wijn heeft de smaak afgegeven en de alcohol is eruit.
De smaak van de saus is krachtig van het rundvlees wat lang gegaard is.

Saus klaar , aubergine klaar.
Pasta koken voor erbij.

Water in de pan laten koken ,pasta erbij en kijk op je verpakking voor hoe lang die moet koken.
Heb je nog wat water nodig voor de saus neem wat van dit water, een paar lepels
Dat bind de saus.
De aubergine kan nu in de saus ..laat er een paar aan de kant kun je bovenop je pasta strooien op je bord.
Pasta afgieten als het gaar is ,niet afspoelen gelijk in de pan met saus .
Voorzichtig door de saus met groente lepelen .
De saus blijft mooi aan de pasta zitten en het ruikt zo lekker.
We gaan lekker eten wat kaas erover ..heerlijk bordje comfortfood.
Eet smakelijk.😋🍝