maandag 2 januari 2023

Pesto van rucola en Emmentaler

 

Pesto van rucola en Emmentaler


Pesto de Italiaanse smaakmaker door de Percorino of Parmezaanse kaas is hij erg zout.

Nemen we nu een kaas  waar minder zout in zit is dat beter en hoeven we niet zo zuinig om te gaan met pesto ..Normaal neem ik dan een klein theelepeltje uit zo`n potje.

En ook al eet ik wat meer aan kazen, is dit wel erg veel zout er gaat een behoorlijk portie kaas doorheen..

Ik neem dan liever wat schilfers Pecorino los los die ik over het eten strooi.

Maar nieuwjaar en gezonder eten  ik maak de pesto zelf en ook al kun je basilicum het hele jaar door kopen wil ik toch iets anders uit proberen.

Dan ook niet met de peperdure pijnboompitjes maar met walnoten.

Neem wel een goede olijfolie ,dat bepaalt wel de smaak .

Ik heb olijfolie van lieve mensen gekocht die ze zelf geperst hebben uit Portugal.

Ik maak niet al teveel pesto ik maak deze week wat gerechten waarvan ik weet dat ik het ga gebruiken en voor vandaag was het geroosterde bloemkool  en voor de varkenshaas

De rest bewaar ik in een afgesloten potje in de koelkast .

Het blijft een week goed

Ik gebruik de hakselaar van de staafmixer

maar de vijzel of keukenmachine is natuurlijk ook goed.

Als je het maar een goede zachte massa word


Wat hebben we nodig;

45 gram rucola (half zakje)
2 tenen knoflook
30 gram Emmentaler (4 eetlepels)
2 eetlepels of flinke hand walnoten
50 ml olijfolie

Pas op met de olijfolie bewaar wat voor op het laatste moment misschien kom je te kort maar misschien is het in èèn keer goed..Olijfolie kun je altijd op het laatst nog wat bij druppelen.
Alles in de hakselaar en laat hem maar zijn werk doen .
Nog een beetje olijfolie erbij op het laatst ..even proeven..mmmm
Hij is lekker
Ik vind hem net zo lekker als de traditionele pesto
 

.


zondag 1 januari 2023

Kippensoep

 

                                     Kippensoep


Daar zit je dan met je verkouden hoofd te snotteren te niezen, tranende ogen 
Nergens heb je zin in.
De diepvries word nageplozen ..er zijn nog 2 kippenbouten.
In de groentelade ligt genoeg groente om soep te maken.
Want voor een verkoudheid of een griep is de beste medicijn zelfgemaakte kippensoep.
Ook op nieuwjaarsdag.

Voor 5 grote kommen soep

2 grote kippenbouten
2 stangen prei
2 winterwortels
3 stengels bleekselderij
1ui
1 a 2 tenen knoflook
1 puntpaprika
peterselie
lenteui
1 a 2 stukjes foelie
zwarte peper
1 zoutarme bouillontablet
vermicelli =1 stangetje krulvermicelli
Olijfolie

Alle groente schoonmaken en snijden
ui fijn snipperen en met knoflook een paar minuten aanfruiten in de olijfolie
Kippenpoten  in de pan en anderhalve liter kokend water erop
alle groenten erbij peper en bouillontablet.
 Is het zomer dan heb ik volop lavas in de tuin  ,maar na de vorstperiode is alles weg.
Bleekselderij is ook een goede smaakmaker doe ik altijd in soep.
Laat het een klein uurtje zachtjes koken tot kip gaar is .Het vlees moet bijna van het bot vallen.
Haal de poten uit de soep en doe de vermicelli brekend  boven de pan in de soep 
Als de poten wat zijn afgekoeld vel eraf , dit gooi ik weg en pluk het vlees van de botten
Vlees kan ook weer terug de pan in.
Lente ui en peterselie erop en lekker eten met stokbrood en kruiden boter
Of net als mij...Ik had hier genoeg aan  voor  vandaag, andere keer eet ik er misschien weer wat bij.
2 kommen aten we elk, en voor morgen staat er nog een kom.
Lekker , o zo lekker dit doet goed
Ook al heb je niks of nergens last van ,is het natuurlijk lekker een soepje.




vrijdag 30 december 2022

Rood uientaartje met geitenkaas

 


           Rood uientaartje met geitenkaas


Weer eens wat anders dacht ik zo..
Het is dan wel winter maar het lijkt wel herfst met harde wind 
Dan krijg je wel zin in wat warm en hartigs.
Ik at het als lunch , en aan eentje heb je meer als genoeg.
Lekker zoet door  de rode uien en honing .
hartig door de geitenkaas en chilivlokken.


Voor 3 vormpjes heb je nodig;

Ga uit van 1 rode ui p.p.

3 plakken bladerdeeg
3 rode uien
1 teen knoflook uitgeperst
100 a 150 gr. zachte geitenkaas
1 lepel honing
2 lepels balsamicoazijn
paar walnoten
chilivlokken naar smaak
zwarte peper
olijfolie om vormpjes in te vetten
30 gram roomboter om te bakken
verse thym
theelepel Provincaalse kruiden.


Laat het bladerdeeg ontdooien.
Uien schoonmaken en in dunne ringen snijden.
Roomboter in de koekenpan laat smelten en bak de uien aan
teen knoflook er boven uitpersen.
halve lepel honing erover en laat de uien karamaliseren.
balsamicoazijn erbij  en peper en chilivlokken en thym.
Laat de uien zacht worden en vocht verdampen.

Ondertussen de oven voorverwarmen op 200 graden.

Bakjes invetten met olijfolie.
ontdooide bladerdeeg erin en prik met de vork gaatjes in de bodem.
Verdeel de rode uien over de bakjes.
brokkel geitenkaas erboven .
Verdeel de laatste honing over de kaas.
schud er wat Provincale kruiden over en wat walnoten ..Breek ze wel van tevoren.
Ik mis voor zulke gerechten wel de zachte geiten of schapenkaasje uit Frankrijk die zo lekker smelten.
De uientaartjes gaan voor 25 minuten de voorverwarmde oven in.
Laat ze wat afkoelen voor je gaat eten.
En daarna  lekker smullen ervan.
Ik heb er nog eentje voor morgen..heerlijk.
Dan wat hartigs tussen de oliebollen door.








woensdag 28 december 2022

Dahl van linzen met gekookt ei


 Dahl met linzen en gekookt ei


Een Indiaas bijgerecht met linzen de geuren uit de Indiase keuken van kokos en garam massala
We eten vegetarisch vandaag , ik heb Tarkari over ,een groente aardappelgerecht 
en witte rijst vandaag erbij
In linzen zitten veel eiwitten en ei is ook een goede vleesvervanger.
Linzen zijn er in alle kleuren
Je kunt ze gedroogd kopen of in blik 

Ik had wat minder tijd en trek een blik open die ik afspoel in een vergiet
Gedroogde linzen moet je iets meer tijd uit  trekken

Eieren kun je van tevoren koken 


Wat heb je nodig voor 2 personen.

4 eieren
1 kleine ui
stukje gember
1 lepel tomatenpuree
1 blik linzen 200gram of gedroogde linzen
pepertje of chilipeper
1 theelepel Garam Massala
halve theelepel komijnzaad
halve theelepel korianderzaad
100 ml kokosmelk
koriander of peterselie
olijfolie


Ik maak vandaag een snelle dahl...maar deze is ook heel lekker.
Ui knoflook gember en pepertje klein snijden en bakken in de olijfolie.
lepel tomatenpuree erbij en de kruiden .
Kokosmelk toevoegen en even door laten koken.
Linzen erbij en goed doorroeren...niet meer laten koken
Eieren erbij en laten warmen in de saus .
Strooi er wat peterselie over of koriander als je dat lekker vind

Lekker met basmatirijst en een groentegerecht of salade












dinsdag 27 december 2022

Tarkari (Nepalese groente curry)

 

              Tarkari ;Nepalese groente curry


Een kruidige groente curry die is zo kruidig, je mist het zout niet .
Echt een gerecht voor als je nog niet lang zoutarm koken moet.
Gezond ook met al die groente en aardappelen die ook zo`kruidig smaken
Het is vegetarisch , maar je kunt er altijd een kip korma bij eten met rijst
Of met naan een Indiaas brood.
Nepal ligt ten noorden van India.
In het noorden van India word naan gegeten en gebakken.
3 soorten groente heb je nodig om tarkari te maken..
Die hebben we meestal wel in de koelkast liggen 


zondag 25 december 2022

Pannenkoeken van Mozzarella

 

           Pannenkoeken van Mozzarella


Deze pannenkoek van mozzarella vind ik persoonlijk de lekkerste als je het heb over k.h.b. pannenkoeken bakken.

Ik heb in de laatste paar jaar alles wel uitgeprobeerd ,maar dit is het blijvertje.

Hier op de foto met yoghurt wat blauwe bessen en zoetstof, niet om reclame te maken maar ik gebruik Candarel daar zitten ook geen koolhydraten in..miniem wat er in zit.

Pannenkoeken zijn in de zomer ook lekker met aardbeien


Voor 3 pannenkoeken 1 persoon

half bakje mozzarella 
2 eieren
zoetstof 
roomboter om te bakken

Staafmixer


Meng met de staafmixer de eieren met mozzarella tot een egaal beslag.
Klontje roomboter in de koekenpan en doe dun het beslag in de pan
Het heeft iets langer nodig als de traditionele pannenkoek om bruin en gaar te
worden
Als de ene kant bruin is pannenkoek omdraaien en andere kant laten garen en bruinen.
Pannenkoek op je bord en doe  beleggen met wat je lekker vind.
Ik vind het met Griekse yoghurt zoetstof en blauwe bessen het lekkerst.
En dan lekker oprollen ,mmmmm.


het vult goed en na 3 van deze pannenkoeken ..genoeg !!
Maar wat zijn ze lekker.
Niet elke dag eten hoor ..variatie  is het belangrijkst .










vrijdag 23 december 2022

Pasta met broccoli roomsaus

 



               Pasta met broccoli roomsaus

Ik heb broccoli in huis ..nu lust ik alle groenten ..maar mijn man is best wel lastig met groente.
Ik ga wat maken wat hij vast lekker vind.
Eigenlijk is het een heel geschikt recept voor kinderen die ook moeilijk groente eten.
Je vind het niet meer terug maar de pasta heeft wel een ontzettend lekkere smaak gekregen.

dinsdag 20 december 2022

Paella de marisco

 

Paella de Marisco, paella uit het zuiden van Spanje met vis , garnalen inktvis enz.

Ik maak hem thuis met minder zeevruchten als in Spanje ..Hier is niet alles te krijgen of niet naar mijn zin ,of veel te duur.

Maar van deze paella hebben we ook zitten smullen..Er horen ook mosselen bij, maar daar ben ik allergisch voor dus die zie je nooit bij mij.

Neem ik in het buitenland verse vis  zo houd ik het hier bij diepvriesvis.

In de omgeving van Valencia word deze paella alleen gegeten op feestdagen .Daar eet je de paella Valencia ,die gemaakt word met kip en konijn en snijbonen.

Vandaag een herfstige regendag en dan wil ik de zon zien in de keuken.

Paella dus.

Heb je een paellapan dan is dat het geschikste .

Ik kook op inductie nog niet een pan tegen gekomen die ik hiervoor kan gebruiken .Ik neem een hapjespan.

Lunchsalade met gebakken kikkererwten en gebakken ei


 Lunchsalade met gebakken kikkererwten en ei


Ik eet als lunch ontzettend veel en vaakiets van  spinazie, en je heb natuurlijk ook afwisseling nodig.
Ik heb van alles bij elkaar gezocht en had nog een klein 1 persoons blikje kikkererwten.
Met wat rauwkost moet er toch een salde gemaakt kunnen worden..ook nog een ei..
Genoeg vitamientjes en eiwitten ,en peulvruchten ook goed voor de vezels.

Ik heb ook wel eens kikkerwten gebakken gekruid in de oven als knapperige versnapering en weet dat dat lekker is. 
Het is nu zo klein portie die bak ik wel gekruid even in de koekenpan , kan daarna gelijk het ei gebakken worden.
Maak een grote schaal ervan als bijgerecht voor het diner .