dinsdag 7 maart 2023

Griekse witte bonensoep

          Griekse witte bonensoep

Een lekkere soep heb ik gemaakt met veel smaak.
Deze Griekse soep is eigenlijk zonder vlees en heet dan Fasolada.
Ik had nog dik bevleesde ribjes in de diepvries ,die ga ik er bij doen ,het word een echte maaltijdsoep.
Dit word de Fasolada met vlees.
En nu het koud is ,smaakt het dubbel zo lekker.

Wat heb je nodig:

1 literblik witte bonen of een pond gedroogde witte bonen.
2 wortels. 
2 stengels bleekselderij.
2 uien.
2 tenen knoflook.
lepel tomatenpuree.
1 blik tomaten.
1 zoutarme bouillontablet. 
zwarte peper
1 lepel oregano
1 theelepel thym
1 theelepel chilivlokken
1 theelepel gerookte paprikapoeder
peterselie.

met vlees
1 pond vleesribjes of 4 koteletten
olijfolie


Groente allemaal schoonmaken en snijden.
In een stevige pan olijfolie doen, en het vlees even bruin aanbakken.
vlees eruit en de uien bakken tot het zacht is, knoflook erbij.
De wortels en bleekslederij in de pan ,laat even mee bakken.
Tomatenpuree erbij en ook dit gaat ook even ontzuurd worden door te  mee te laten bakken.
Blik tomaten erbij en laat even doorkoken.
Doe er driekwart liter water bij ,alle kruiden en proef of het op smaak is, je kunt altijd toevoegen 
Vlees terug in de pan.
Laat het anderhalf uur zachtjes koken.
Vlees eruit 
Ik heb bonen uit blik die gaan in de in zeef en spoel ik het even goed door met koud water.
Bonen gaan in de soep.
Vlees ga ik plukken als het afgekoeld is.
strooi er wat peterselie over .
De soep is natuurlijk het lekkerst de dag erop, en dan gaan we het lekker op eten.

Heb je gedroogde bonen die gaan natuurlijk gelijk in de pan om te garen in de bouillon eventueel gelijk met het vlees..

Eet smakelijk 😋
















 

maandag 6 maart 2023

Gevulde portobello uit de airfryer


            Gevulde portobello


Ik heb 2 portobello`s en dat lijkt me wel lekker met ham en ei.

Mijn airfryer staat altijd gebruiksklaar , dus deze 2 gaan de airfryer in.

Hoef ik geen grote oven voor voor te verwarmen .

Is ook wel lekker met dit koude grijze weer,warm je weer even voor op.


Wat heb je nodig voor 2 personen;

2 portobello`s
2 eieren
2 halve plakken ham die in de portobello passen
kruiden naar smaak, ik nam ;
zwarte peper
gerookte paprikapoeder
persillade (neem ik mee uit Frankrijk) 
anders gedroogde peterselie met knoflookpoeder

Portobello`s uithollen alles moet eruit  met kleine lepel schraap je alles zo eruit ik ben ook soep aan het maken , bij mij ging alles de soep in.
ham in de portobello leggen ,
En breek de eieren er boven ,
kruiden erop . 
En dan de airfryer in ; 180 graden 15 tot 18minuten..
Net als een oven is elke airfryer anders ,tussen door even kijken hoe ver het ei is.

Lekker als bijgerecht bij lunch of hoofdmaaltijd of als voorgerecht
Eet smakelijk😋








zondag 5 maart 2023

Geroosterde aubergine met ui uit de airfryer


 Geroosterde aubergine met ui uit de airfryer

Ik vind zo`n airfryer wel een uitvinding , hij staat bijna dagelijks aan , de eieren erin koken een makkie , vlees en  groente roosteren.
Tuurlijk ook de snacks en de frieten.
Maar vooral groente roosteren vind ik wel heel lekker en makkelijk.
Het kan ook in de oven hoor,  het voorwarmen hoef je niet te doen meer.
In de oven op bakpapier op de ovenplaat ook 200 graden 20 minuten tot 30minuten. 

heb ik veel groente gaat het toch welde oven in..maar1aubergine met 1 ui..dat gaat simpeler in de airfryer.
Voor vandaag is het een bijgerecht.

Wat heb je nodig;

1 aubergine
1 rode ui
1 theelepel knoflookpoeder
kleine lepel oregano
2 lepels olijfolie
1 lepel citroensap


Aubergine uiteinde verwijderen, en met een dunschiller strepen schillen als een zebra
En in plakken snijden van ongeveer een halve centimeter.
doe het in een schaal
Ui schillen en in dunne plakken snijden
bij de aubergine.
In een kommetje olijfolie met citroensap ,knoflookpoeder en oregano 
meng het goed.
schenk uit over de groente , meng het goed en schusd een paar keer om.Het kan nu de airfryer in
Ongeveer 20 minuten op 200 graden.
Maak ondertussen de tahinsaus dat is er lekker bij 


En lekker eten en genieten ervan .
Lekker met Marokkaanse gehaktballetjes en wij aten er de parelcouscoussalade bij


Eet smakelijk









Parelcouscoussalade

 

               Parelcouscoussalade


Parelcouscoussalade , wat is dat lekker , die kleine witte parelbolletjes die zijn echt lekker. Nog nooit geprobeerd dan word het nu de tijd en maak deze lekkere salade eens.

Het is snel klaar en gezond , alles zit erin ,

lekker voor de lunch als bijgerecht bij je Midden Oosterse maaltijd, of voor bij de BBQ




Wat je nodig heb staat eigenlijk al op de foto , maar ik zal het toch even opschrijven

Voor 2 personen heb je nodig;

kop couscous 
1 klein blikje kikkererwten
kwart tot halve komkommer
8 cherrytomaatjes
1 rode ui
2 tenen knoflook
bosje munt
granaatappelpitjes van halve granaatappel
rasp van citroen of limoen

Dressing;

2 lepels olijfolie
1 lepel citroen of limoensap
1 lepel granaatappelmelisse ( Turkse winkel)
zwarte peper
halve theelepel komijnzaad


Net als rijst doe ik couscous ook altijd in kopjes afmeten.
Bij parelcouscous neem je evenveel water als je couscous gebruikt.

Die gaan we 5 minuten zachtjes laten koken , vuur uitzetten en met de deksel erop nog een minuut of 7 laten uitstomen.

Te weinig water beetje erbij doen..je kunt hier uiteraard ook bouillon voor nemen.

De parelcouscous is dan zacht en gaar.

Ondertussen ui  fijn snipperen knoflook heel fijn snijden,
Komkommer schillen in vieren snijden en zaadlijsten eruit halen en in blokjes snijden
Kikkererwten spoelen met koud water .
tomaten in vieren snijden .
munt fijn snijden .
Granaatappelpitjes uit de granaat-appel halen ( snijd deze eerst in vieren breek de schil wat open en houd hem op zijn kop boven een schaal en met de vingers zo de pitjes eruit halen) .

Rasp citroen of limoen.

Alles bij elkaar ook de afgekoelde parelcouscous.

Marinade maken en er door heen scheppen
Het lekkerst is hij als het een dagje staat en regelmatig omscheppen.
Je kunt het nog afmaken door wat  geitenkaas er boven te verbrokkelen .
Maar dat pas doen vlak voor het opdienen.











vrijdag 3 maart 2023

Pastinaakmousseline

                          Pastinaakmousseline

 Pastinaak een lange witte wortel als je hem ziet, en heeft een zoetachtige anijssmaak

Hij groeit in Nederland en in deze tijd word dat steeds belangrijker. Ook niet zo duur en je krijgt een behoorlijk portie groente binnen die gezond is.

Met veel Vit C en veel calcium.

Je kunt het mengen als puree met gewone aardappel ook lekker voor de hutspot..

Ook bakken als je ze in plakjes snijd.

Ik maak er een hele zachte mousseline mee, heerlijk van smaak. Dat is smeuiger dan een puree.

Ik heb niet helemaal genoeg en doe er wat aardappels bij.

Wil je KHB eten laat de aardappels weg.

Wat hebben we nodig;

1 pond pastinaak
3 kleine aardappels
25 gram roomboter
100 gram room
peper
gedroogde groene kruiden
2 tenen knoflook


Pastinaak en aardappels schillen , wassen en in stukken snijden.
In ruim water koken tot het gaar is.
Water afschudden en met een stamper goed pureren

Roomboter laten smelten , de room erbij   knoflook door de knoflookpers erbij doen ,kruiden en peper aan de kook laten komen..

Schud dit over de gepureerde groente 
Pureer het mengsel door de groente of neem de staafmixer.

Schep het op je bord lekker met andere groente , vlees of vis.

Rucculo heeft niet veel nodig. alleen wat notenolie zwarte peper en wat balsamico azijn. Dat smaakt overal bij .

Gegratineerde venkel en zalm aten we erbij

Eet smakelijk












zaterdag 11 februari 2023

Geconfijte venkel in wijn met saffraan en harissa

Geconfijte venkel in wijn met saffraan en harissa

Venkel is een groente met een lichte anijssmaak, weinig koolhydraten , veel magnesium en kalium , daar daalt de bloeddruk van
Hij komt veel voor in de Italiaanse keuken en ook word het veel gegeten in het Midden Oosten .In Nederland is het ook het hele jaar te koop.

Ik ga hem zacht stoven in de oven in witte wijn met saffraan en honing en roomboter.
Wil je geen wijn gebruiken neem dan 350 ml bouillon 
Het word een luxe groente vandaag op een bedje van Yoghurt en harissasaus .

Wat hebben we nodig voor 2 pers.

2 venkelknollen
1glas witte wijn
evenveel water als witte wijn
50gr boter
6 draadjes saffraan (saffraanpoeder of saffraandraadjes)
1 lepel honing
3 lepels Griekse yoghurt 10 %
witte peper
halve zoutarme groente bouillontablet
groen van de venkel
Aluminiumfolie

Harissasasaus


1eetlepel harissa
1eetlepel citroensap
1 eetlepel maplesiroop
1 eetlepel olijfolie

Meng dit allemaal door elkaar en goed doorroeren.


Oven voorverwarmen op 180 graden.

Roomboter laten smelten met witte wijn water honing en peper en  halve bouillontablet en saffraan.
Laat het even door koken.

Venkel onderste gedeelte eraf snijden ,harde middenstuk eruit snijden .
en door midden snijden, groen eraf halen dat is voor later.
Harde middenstuk eruit snijden.
Venkel op zijn kop in de ovenschaal leggen en boter wijnmengsel over de venkel uit schudden.
aluminiumfolie erover 
De schaal gaat voor 45 minuten de oven in

Halverwege de tijd de aluminiumfolie eraf halen, en de venkel omdraaien en dande schaal weer terug de oven in.
Op het bord de yoghurt uitspreiden.
de harissasaus er over druppelen.
De  zachte gare venkelknollen erop leggen, lepel van het kookvocht erover .
De smaken passen echt heel lekker bij elkaar.

Wij aten er een pepersteak met champignons bij en patatjes van zoete aardappel.
Het is ook heel lekker bij witte vis.










 

donderdag 9 februari 2023

Shaksuka

                                    Shaksuka


Dit is zo lekker als lunch ,in N-Afrika word het ook als ontbijt gegeten , maar dan heb ik er nog geen zin in.
Het word veel in het Midden Oosten gegeten en daar komt dit recept ook vandaan.

Ik maak het als lunch voor 1 persoon, als je het voor 2 personen maakt doe er nog een gele paprika bij ,alles moet dan verdubbeld worden.
Ik vind het ook lekker op de camping doe ik er nog een blik bruine bonen bij en dan als avondeten.
Maar nu de shaksuka als lunch ,gezond en goed vullend.



Wat hebben we nodig voor 1 persoon;

1 sjalot
1 grote teen knoflook
1 Spaanse peper
1 rode puntpaprika
6 snacktomaten
2 eieren
1 eetlepel tomatenpuree (Delmonte)
half kopje water
paar lepels verse peterselie
1lente ui
1 theelepel gerookte paprikapoeder
halve theelepel komijnpoeder
naar smaak zwarte peper
halve theelepel  pulbiber (vlokken gedroogde rode peper)
olijfolie om te bakken
eventueel een handje champignons


Groenten allemaal snijden in reepjes van ongeveer 2 cm 
tomaten doormidden snijden

Olijfolie in de pan en fruit ui met kleingesneden Spaanse peper eventueel met zaadjes, bakken tot uien zacht zijn
Knoflook erbij en dan de paprika even doorscheppen.
Tomaatjes erbij en de tomatenpuree
Scep goed door water erbij en de kruiden ,laat het zachtjes door koken
tot paprika bijna gaar is
Maak 2 kuiltjes in je paprikagerecht ,doe er wat olijfolie opschenken en breek de eieren voorzichtig in deze kuiltjes
Wat peper en pul-biber erop en gesneden  lente ui en peterselie
Laat langzaam garen tot eieren gaar zijn.
Dan opscheppen en lekker eten
Eet smakelijk😋









 

dinsdag 7 februari 2023

Limburgs zoervleisj

                      Limburgs zoervleisj

 

Limburgs Zoervleisj op de orginele manier, of op zijn Hollands ;Limburgs zuurvlees.

Dit blijft een favoriet gerecht ook bij ons in huis.

We wonen niet voor niks in Limburg.

Ik maak het voor 2 dagen èèn keer zeer traditioneel met dikke patat en mayonaise.

En ik had de lekkerste mayonaise die ik zelf heb gemaakt.

Mayonaise zelf gemaakt

De dag erop met knolselderijpuree.

Het is heerlijk vlees met azijn, peperkoek, en appelstroop de Limburgse van Canisius.

Neem er de tijd voor je bent er even zoet mee;

dag 1 in de marinade.

dag 2 braden tot heerlijk zoervleisj.

dag 3 eten en dan mag het Limburgs zoervleisj heten.

Bij de welbekende tv koks of instakokkies zul je niet lezen dat het een dag in de marinade moet staan of word peperkoek vervangen door speculaaskruiden .Het heeft er allemaal niks mee te maken dat je lekker zoervleesj maakt.

Ik schrijf het hier op..maar speel een beetje met de appelstroop en peperkoek.

Peperkoek is voor de smaak en de binding.

Neem rundvlees met een randje vet ,sucadelappen of riblappen.

Azijn met dezelfde hoeveelheid water vermengd dat de uien en vlees goed onder staan.

Wat hebben we nodig;

750 gram rib of sucadelappen
500 gram uien
4 laurierbladeren 
10 kruidnagels 
8 peperkorrels
Ligt aan de grootte van je schaal maar half azijn en water bij elkaar dan moet alles onder staan.
2 grote lepels appelstroop
stuk van 5 a 6 cm peperkoek
zwarte peper
1 zoutarme runderbouillontablet
50 gram boter of bakboter


Vlees in stukken van 3 bij 3 cm snijden 
uien grof snijden
Alles in een schaal met laurier ,kruidnagels en peperkorrels
daar azijn met water over tot alles onder staat en zet weg voor een dag in de koeling.

Boter in de pan uien even in de zeef en uitdrukken met keukenpapier en die op hoog vuur even aanbakken tot uien zacht en bruin zijn.
Even op een bord aan de kant leggen eventueel boter toevoegen en vlees in kleine porties bruin bakken,marinade bewaren.
Uien kunnen  er weer bij.
Marinade erbij tot alles net onder staat  de appelstroop erbij zwarte peper en bouillontablet laat het even doorkoken deksel op de pan  en na een uurtje de in blokjes gesneden peperkoek erbij..even doorkoken en even proeven of er nog wat toegevoegd moe worden hetzij peper , is het te zuur nog wat peperkoek of appelstroop er bij.
Laat het nog anderhalf uur zachtjes koken

Nu ligt het eraan of je stukken vlees wil proeven of alleen draadjes wil hebben 
Wij willen nog het vlees kunnen herkennen dus ik kook het niet verder.
Wil je draadjes vlees dan nog anderhalf uur zachtjes door laten koken ,
let erop of het niet te droog staat anders wat vocht toevoegen.

Is het zoervleesj klaar dan af laten koelen ,is het afgekoeld in de koelkast.  
De dag erop warm je het op en ga je ervan genieten.
Alles is goed ingetrokken.
Lekker met frietjes of puree, mayonaise erbij en groente of appelmoes en het Limburgs Zoervleisj
Eet smakelijk😋

 








Ook lekker met knolselderijpuree.

knolselderijpuree



Knolselderijpuree

                          Knolselderijpuree

 Als je 1 keer knolselderijpuree heb gegeten kies je daar bijna altijd voor ,

Het is ontzettend lekker, veel smaak meer als aardappelpuree.


Wat hebben we nodig ;

1 knolselderij
30gram roomboter
tym
zwarte peper
bouillon (van zoutarme  1 groentebouillontablet)
1 ui
1 flinke teen knoflook
eventueel room
eventueel wat rucola

De knolselderij helemaal schillen en in blokjes snijden.

ui en knoflook klein snijden.

Roomboter in de pan laten smelten en ui en knoflook aanfruiten.

knolselderijblokjes erbij en omscheppen door de boter.

bouillon erbij tot alles net niet onder staat.

thym,zwarte peper erbij en deksel op de pan laat het een kwartier koken

Deksel eraf en vocht laten inkoken

Als de knolselderij gaar en zacht is pureren met de stamper, daarna doe ik het nog even na met de staafmixer. Misschien wat roomboter erdoor,is het te droog een beetje room

Wat rucola er door heen roeren.

En lekker gaan eten



Of zonder rucola.


maandag 6 februari 2023

Komkommer met humus

                   Komkommer met humus

 Zelfgemaakte humus zijn we wel achter dat deze veel lekkerder is als de gekochte uit de winkel.

Het is geen recept alleen een hulpje van wat te eten als lunch

Maak je hem zelf is de humus  zijdezacht ,met meer smaak.

Als je over heb is het niet zo lang houdbaar , ik eet het dan als lunch op.

.Je kunt het ook `s avonds als borrelhapje neerzetten.

recept humus:

Humus

Als lunch lekker met granaatappelpitjes wat tomaatjes en plakjes brie..

Deze humus vult ,het is echt niet te weinig